Minden egyéb

Minden egyéb téma itt található meg, ami nem segíti közvetlenül egy konkrét nyelv tanulását. Nyelvészeti és nyelvtanulással kapcsolatos témákról lehet itt olvasni. A humorról is itt gondoskodunk. Sokszor akad átfedés a nyelvek összehasonlítása témával. Ha valaki nem talál valamit az Összehasonlítás menüpontban, amit egyszer itt olvasott, érdemes az Egyéb menüpont alatt is körülnéznie.


A számok tanításának problémája

Biztos minden nyelvtanulónak ismerős az, amikor hall egy számot idegen nyelven, de hirtelen nem tudja értelmezni. Mennyit is mondott? És talán le is blokkol az agy ilyenkor. Pedig tudja a számokat, de hallás után felismerni már jóval nehezebb. Nyelvórákon erre a jelenségre nem szokták a figyelmet felhívni, vagy a számokat hasonló szituációkban gyakoroltatni. Még szerencse, hogy nyelvvizsgákon és érettségiken minden hallott szövegben van szám is, ami elsőre egy lórúgás a nyelvvizsgára készülők agyának is.

Tovább

Perfect continuous – Az élet váratlan szituációi

Biztosan mindenki nagyon szereti a sok-sok angol igeidőt. Itt most rámutatok egy korszakalkotó felfedezésemre: van egy-két igeidőnek olyan használati köre, amely annyira ritkán fordul elő, hogy az már gyanús. Tényleg csak a festékes ruhájú, olajos kezű, fáradtan kidőlt emberek miatt kell fenntartani bizonyos igeidőknek ezt a használati körét és nyelvvizsgákon bevasalni? Emiatt legyen álmatlan éjszakája sok-sok nyelvtanulónak?

Tovább

Kémia és nyelvészet

Kémia és nyelvészet – Honnan erednek a kémiai elemek nevei?
És a kémiai elemeket minden nyelvben hasonlóan nevezik? Nem! Ha pont azt szeretnéd feltétlenül tudni, hogy van dánul a hidrogén, svédül az oxigén, zürjénül a szén, törökül a higany vagy éppen finnül a szilícium, jó helyen jársz! De ha az érdekel, hogy a holmiumnak van-e köze a holmihoz, vagy a plutóniumnak a Plútóhoz, akkor is!

Tovább
Az oldal tetejére!
Webnyelv