Nagyon hatékony és gyors nyelvtanulás – tényleg működik?

Nagyon hatékony és gyors nyelvtanulás, némi pénzért – tényleg működik?

Sokféle nyelvtanulási, nyelvtanítási módszer létezik, ezek között vannak hatékonyak, kevésbé hatékonyak, szórakoztatók és unalmasak. A történelem során eléggé sokféle nyelvtanulási módszert dolgoztak már ki. Hatékony, gyors és ugyanakkor szórakoztató nyelvtanulási módszerek kifejlesztésén a mai napig dolgoznak.

 

Nyelvtanulási módszerek – mi az, ami gyanús?

Napjainkban nagyon fontos sok ember számára legalább egy idegen nyelv ismerete. Viszont ahhoz, hogy egy nyelvet jól megtanuljunk, több mindenre szükség van, és ez komoly problémákat jelent sokak számára. Sokan panaszkodnak, hogy az iskolai keretek nem teszik lehetővé a nyelv alapos elsajátítását. Ezen kívül tagadhatatlanul kitartásra, szorgalomra, idő- és energiabefektetésre van szükség. Vannak, akik nehezen tanulnak nyelvet, talán épp a kudarcok miatt, így nehezen fektetnek bele energiát, vagy ha mégis, akkor elmarad a várt eredmény.
Szakemberek foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, próbálnak olyan módszereket kifejleszteni, ahol legalább egy részét kiküszöbölik az akadályozó tényezőknek.
Azonban a „szakemberek” egy része szeretne könnyen, gyorsan pénzhez jutni, meggazdagodni. Ki akarják használni, hogy az emberek szeretnének nyelvet megtanulni gyorsan, és a lehető legkisebb energiabefektetéssel. Van, hogy előállnak egy nagyon hatékonynak nevezett módszerrel, amiről weblapjukon tájékoztatják is az idegen nyelveken beszélni vágyókat.

Hogyan lehet elhitetni valamit, ami nem is igaz?

Nemrég nekem is mutattak egy oldalt, ahol egy „nagyon jó” nyelvtanulási módszerről írtak, amivel pár hét alatt olyan szinten meg lehet tanulni egy nyelvet, hogy már folyamatosan beszélni is képes az ember. Kommenteket is lehetett olvasni az oldalon, többen írták, hogy tényleg milyen jó a módszer, sosem gondolták volna, hogy valaha így fog menni nekik a nyelv. Ezek azonban nem igazi kommentek voltak, beépített emberek kommenteltek, nem is volt link a kommentelőhöz. Újabb kommentet nem is lehetett írni, vagy ha mégis, nem jelent meg, ha később másik gépen újra megnéztük az oldalt. Volt, hogy ugyanaz a 12 perce érkezett komment volt az utolsó, mint egy órája. Ez azonban a gyanútlan látogatónak nem tűnik fel. Az ember csak átfutja az oldalt és elgondolkozik, majd ő is befizeti a párszor tízezer forintot, hogy megrendelje a minden eddiginél hatékonyabb tananyagot.
Ezen az oldalon egy svéd úriember nevét említik, aki kifejlesztett egy nagyon hatékony nyelvtanulási módszert, és 16 nyelvet sajátított el. De hiába keresünk rá ennek az úriembernek a nevére az Interneten, nem találunk róla semmit. Eddig azonban sajnos sokan nem jutnak el, csak egyszerűen bedőlnek az új módszernek. Pedig ha valami újszerű, nagyon jó dologról hallunk, érdemes először jobban utánanézni a részleteknek. Mennyire hiteles az oldal, ahol olvasunk róla? Ki valójában az a személy, aki írta? Bejegyzett, számlaképes cég áll a dolog mögött? Ez nem csak a „mindennél jobb” nyelvtanulási módszerekre igaz: többféle terméket reklámoznak az Interneten, amit csak őtőlük rendelhetünk meg, és sokkal hatékonyabb, mint a máshol kapható, hasonló termékek – legalábbis ezt írják róla. De kik reklámozzák és készítik ezeket a termékeket? Erről feltétlen kell információt szereznünk, mielőtt bármit is rendelünk! Bárki képes hangzatos szövegekkel elhitetni, hogy az ő szolgáltatása, termékei mennyire jók. Hivatkozhatnak konkrét kitalált személyekre, akik már éltek a lehetőséggel és bevált nekik. Képeket is készíthetnek, amik még hitelesebbé teszik a szolgáltatást. A weblaphoz látványos dizájnt terveznek, és jöhetnek a vevők. Bárki készíthet pl. csillagászati témájú weboldalt, feltöltheti érdekes tartalommal, látványos képekkel, szép külsőt tervezhet hozzá, és megoszthat rajta egy cikket, amiben közli, hogy többen kitelepültek a Holdra és mesterséges körülmények között ott laknak már egy hete, amihez valósnak tűnő képeket is mellékelhet. Legelső ránézésre akár még hihető is lehet ez. Azonban, ha tényleg igaz, arról máshol is kell, hogy legyen információ a neten, egyéb oldalak is kell, hogy foglalkozzanak ezzel a témával.
Ha valami fantasztikus ígéretet látunk egy weboldalon, érdemes az oldalon linkeket keresni és rájuk kattintani. Például az oldal tetején vagy oldalt szokott lenni menü. Ha nem tudjuk elérni az oldal egyéb részeit, vagy egyéb információkat innen, az gyanús. Az oldalt sokszor úgy tervezik meg, mintha egy nagyobb oldal része lenne, viszont semmi mást nem találunk az oldalon a hatalmas lehetőségen kívül.

Hatékony szótanulással gyorsan megtanulunk folyékonyan beszélni?

Nem is kell, hogy a nyelvtanulási, nyelvtanítási módszerekhez értsünk, anélkül is könnyen leleplezhetők az ilyen csalások, ha az Interneten kicsit utánakeresünk az olvasottaknak. De szakmai szempontból is általában könnyen találhatunk kivetnivalót benne. Az oldal, amit én láttam, mindössze a nagyon hatékony szótanulási módszerre alapozva ígérte, hogy pár hét múlva folyamatosan fogja beszélni a tanuló a nyelvet. A szótanulási módszeréről írt kicsit részletesebben, aminek egyesek bedőlhetnek, mert szakszerűen hangzik. (Arról írtak, hogyan használhatjuk ki az agyféltekék működését a szavak megjegyzéséhez.) Viszont ha meg is tanuljuk a szavakat és nagyon tudjuk őket, attól még nem fogunk tudni folyamatosan beszélni, ahogy azt az oldalon ígérték. A folyamatos beszédhez leginkább a beszéd hallgatására és gyakorlására van szükség, esetleg egyéb, speciálisabb dologra, de semmiképpen nem a gyors és hatékony szótanulásra. Hiába tud valaki sok szót, attól még nem fog tudni folyamatosan beszélni.

Letudható-e a nyelvtanulás?

Egy dolog, amit általában szeretnek a hatékony nyelvtanulást reklámozó „szakemberek” elhitetni, hogy nagyon rövid idő alatt nagyon gyorsan fejlődhetünk, és nem írják, hogy ehhez komoly energiabefektetésre van szükség, vagy direkt azt írják, hogy nem is kell hozzá megerőltetnünk magunkat. Lehetséges rövidebb idő alatt is eredményt elérni nyelvtanulással, de ehhez feltétlen szükség van idő- és energiabefektetésre! Nem kizárt, hogy valaki pl. fél év alatt eljusson a nulláról a középszintre egy nyelvből, de ehhez nem kevés időt kell rászánni a nyelvre, akármilyen módszerrel is tanul. És azt is tudnunk kell, hogy a nyelvtanulás nem „tudható le” bizonyos idő alatt. A nyelvtanulásnak nincs vége, nem fejezhető be. Ha nem használjuk a megtanult nyelvet, elfelejtjük! Főleg, ha rövid idő alatt tanultuk meg, ráadásul kevesebbet is foglalkoztunk vele, még könnyebben elfelejthetjük, ha nem használjuk. Hiszen ha valamit több éven keresztül hallunk, jobban megmarad hosszú távon is. Az említett „nagyszerű” ajánlatok természetesen egyáltalán nem gondoskodnak a későbbi szinten tartásról.
Sokan arra hivatkoznak, hogy az anyanyelvünket minden probléma nélkül megtanultuk. Ez sem igaz teljesen, mert a kisgyerek is van, hogy rosszul mond még dolgokat, ki kell javítani, bár ehhez képest valóban sokkal könnyebben tanuljuk meg (sajátítjuk el) az anyanyelvünket, mint újabb nyelveket. Valóban lehet hatékony egy olyan módszer, ami hasonlóan próbálja megtanítani az idegen nyelvet, mint ahogy az anyanyelvet tanuljuk. Azonban azt is tudnunk kell, hogy az anyanyelvünket minden nap használjuk, ezért sem felejtjük el. Nem ér véget a nyelvtanulás egy bizonyos időszak után, nem tudhatjuk le az egészet egy nyelvvizsgával, ha komolyan akarjuk tudni a nyelvet.

A készségek fejlesztéséhez idő kell!

Mindezeket szem előtt tartva kezeljük fenntartással, ha egy új, nagyon hatékony nyelvtanulási módszerről hallunk, főleg akkor, ha a tananyagot nem kis pénzért árulják hozzá! Ennek ellenére tényleg létezhetnek az átlagosnál hatékonyabb módszerek. Azt ne feledjük, hogy időt és energiát mindenképpen kell szánni a nyelvtanulásra, akármilyen jó is a módszer. Ha ülünk és ismételjük a hallottakat, azt is napi sok órában kell tennünk ahhoz, hogy rövid idő alatt eredményt érjünk el. Az idegen nyelvhez kapcsolódó nyelvi készségek nem fognak a fejünkbe szállni alvás közben, más tudatállapotban. Vagy, ha a háttérben szól a hanganyag egész nap, még akkor sem, bár ez ártani nem árthat.

A nyelvtanuláshoz idő kell, adjunk időt magunknak, legyünk türelmesek magunkkal szemben! A nyelvtanulásnak számos előnye van: fegyelemre tanít magunkkal szemben, fejleszti a koncentrációs készséget, karban tartja az agyat, fejleszti a gondolkodást. Ezek az előnyök néha hátránynak tűnhetnek, pl. amikor rövid időn belül szükségünk lenne a nyelvvizsgára. Viszont ha valaki azt ígéri, nagyon leegyszerűsíti nekünk a nyelvtanulást, akkor ezektől az előnyöktől is megfoszt bennünket. A nyelv aktív használata egy készség, amit el kell sajátítanunk. Nem fogunk tudni csak úgy, valami csodálatos módszerrel eljutni oda sem, hogy differenciálegyenleteket oldjunk meg, programot írjunk, hangszeren játsszunk. Ezek olyan készségek, amikben folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat, tapasztalatokat kell szereznünk. Közben időnként hibázunk, tanulunk a hibáinkból és legközelebb már máshogy fogjuk csinálni. Ezt sem a nyelvtanulásnál, sem más készség kifejlesztésénél nem kerülhetjük ki.

Minden népnek saját kultúrája, saját gondolkodásmódja van. A nyelvvel együtt ezt a számunkra elsőre idegen gondolkodásmódot is megtanuljuk. Az angol gondolkodást például az angol igeidőrendszer is tükrözi. Hogyan lehet egy ilyen rendszert, gondolkodásmódot 4 hónap alatt magunkévá tenni? Sehogy. Mi alapból jelenben, múltban, jövőben gondolkozunk, és ez az angolban eléggé másképp van. Az emberi agy egyszerűen képtelen egyik pillanatról a másikra átállni egy számára vadidegen gondolkodásmódra, aszerint gondolkozni és beszélni. Teremthetők ugyan szituációk, amikor adott igeidőt kell használni, és lehet ilyen szituációkban gyakorolni az igeidőket, de ehhez akkor is nagyon sok idő kell.

Fontos hangsúlyozni, hogy a nyelv használata egy készség! Semmilyen készséget nem lehet csak úgy, rövid idő alatt a fejünkbe tölteni, energiabefektetés nélkül! A hangszeren játszás is egy készség, amit általában évekig tanul az ember, mire eljut vele egy szintre. Akik fellépnek, rengeteget gyakorolnak, még akkor is, ha profik. A programozás is egy készség, amit szintén nem lehet minden előismeret nélkül rövid idő alatt „elsajátítani”. Először egyszerűbb, majd egyre bonyolultabb programokat ír az ember, mire programozó lesz belőle, és a profi programozók is fejlesztik magukat. Ahogy a többi készség elsajátítása sem történhet valami hihetetlenül nagyszerű módszerrel nagyon könnyedén, a nyelvtanulással sincs ez másként. Ne dőljünk be, ha nagyon hatékony, nagyon gyors, energiabefektetést alig igénylő nyelvtanulási módszert ajánlanak sok pénzért!

2 komment:

  1. március 31, 2020

    Zsemlye Terézia Válasz

    Hatékony nyelvtanulás = Némi pénzért! Mennyi lenne az annyi ?!
    Csupán a kíváncsiság vezérelt ide….. de nem találtam semmi olyant ami betekintést engedne a hatékonyságba…..
    …és elnézést kérek, hogy kénytelen vagyok ezzel a kérdéssel kezdeni !!!!!

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.