blog

Webnyelv blog

avagy: Mi történik a háttérben? Ez a blog bemutatja, hogyan bővítjük, szerkesztjük a Webnyelvet.

webnyelv blog

-

A legújabb bejegyzések

Spanyol elöljárószók

Német nyelvtörténet: a német főnévragozás nyelvtörténeti vonatkozásai (Latinoloquus írása)

Olasz visszaható igék

Francia elöljárószós kifejezések

Tagesablauf - Új német témakör: Napirend

Régebben felkerült bejegyzések listája hónapokra bontva itt tekinthető meg.

-

Blog

Évente néhány alkalommal beszámolunk részletesen a Webnyelv bővítéséről.

-

Idén szeptemberben a spanyol elöljárószókról szóló bejegyzés készült el.  Ez nem teljes, talán még fog bővülni. Most a spanyol melléknévfokozás témája van előkészületben, és terveink szerint szeptemberben el is készülünk vele.

-

2023 nyara, második felvonás

Ez egy termékeny időszak volt. Az olasz, francia és a spanyol nyelvvel is foglalkoztam, többek között szóbeli témakörökhöz kerültek fel tanulást segítő anyagok. A német nyelvről sem feledkeztem meg. Latinoloquus is megkeresett, ő egy latinos és egy németes témával örvendeztetett meg bennünket.

Tovább

2023 tavasza, 2. rész

Olyan sokat írtam a korábban felkerült tavaszi bejegyzésekről, hogy egy újabb beszámolót kezdtem. Így nem lett talán annyira vészesen terjedelmes. Nyelvtanulással kapcsolatos élményeimről is írtam az utóbbi időben. El Mexicano is posztolt az oldalra. Ezen kívül egy spanyolos és két angol témakörös bejegyzés is került fel.

Tovább

2022. tavasz

2022 tavaszán a francia és a spanyol igeidőkkel voltam leginkább elfoglalva. Az összes hiányzó francia igeidőről készültek bejegyzések, és a feltételes mód is sorra került. A spanyol igeidők terén még várat magára ez-az, de így is sikerült valamit behozni a lemaradásból.

Tovább

2021 nyara

Most néhány elméleti kérdéssel foglalkoztam (angolosok és németesek tipikus hibái, illetve mennyire lehet nehéz több idegen nyelvet is megtanulni). Ezen kívül a lengyel nyelv számai kerültek elő, valamint a francia nyelv kezdett jobban foglalkoztatni.

Tovább

2020 ősze, első rész (szeptember, október)

Brit-szigetek, szláv nyelvek, szenvedő szerkezet, mindez egy kis átmeneti problémával fűszerezve – tömören így tudnám összefoglalni ezt az időszakot. Ugyanis egy kis angol országismeret és ír nyelvi bevezető, cseh és orosz jelen idő, élő és holt nyelvek szenvedő szerkezetének mélyreható kivesézése került terítékre. Közben pedig az oldal pár napig nem működött megfelelően.

Tovább

2020 nyara

2020 nyara alatt is foglalkoztam a nyelvekkel, megismerkedtem új dolgokkal, például a finn fokváltakozással, és felidéztem a spanyol felszólító módot. Utóbbira csak a hangsúlytalan névmási alakok miatt volt szükség, hogy hova is kerülnek, valamint milyen alakhoz is járulnak.

Tovább

2020 tavasza

Az emberiség történelmében 2020 tavasza rendkívüli időszak volt. A nyelvtanulás szempontjából minket ez annyiban érint, hogy egy idegen eredetű főnév, a coronavirus felkapott szó lett a nyelvekben. De nem csak ez a szó. Ettől természetesen még az oldal tovább bővült vírusmentes tartalommal. Az időszak ellenére sem kell attól tartani, hogy vírusos tartalomba botlik az Olvasó az oldalon!

Tovább

2019-2020. tél

Ismét eltelt egy nyár, eltelt egy tél – ahogy azt már jól megszoktuk. Mégsem nevezhető szokásosnak a Webnyelv bővítése, mindig adódnak új, érdekes témák. Az oldalon található posztok száma szépen gyarapszik, elérte már a 400-at is!

Tovább

2019. ősz

Ez az esős időszak a török időjárás szempontjából is érdekes. No, nem azért, mert Törökországban is ilyen az idő, hanem mert került fel egy poszt a török időjárás szavairól – és sok másról is. Így az angol, német, francia nyelvvel is foglalkoztam.

Tovább

2019. nyár

2019 nyarán a pihenés mellett szokás szerint foglalkoztam egyik főbb érdeklődési körömmel, a nyelvekkel is. Leginkább a svéd nyelv szabályai foglalkoztatnak mostanában, de a többi nyelv sem hagy hidegen, még a nyári melegben sem.

Tovább

2019. tavasz

Néhány angolos bejegyzés szépítésével is el voltam kicsit foglalva. A visszafele olvasva is értelmes mondatok témája is már évek óta érett, most lett kész róla a bejegyzés. A német esetekről is már érett vagy fél éve egy bejegyzés. A lovári nyelv viszont most jött szembe.

Tovább

2018. ősz – Új tárhelyen a Webnyelv!

A Webnyelv sokáig volt egy kisebb forgalomhoz beállított tárhelyen. Mivel egyre többen látogatják az oldalt, ideje volt már új, nagyobb kapacitású tárhelyre költözni. Kinél is van ez az új tárhely? Erről a kis részletkérdésről írok itt bővebben.
Néhány új bejegyzés is került az oldalra, ezekről is esik szó. Most is tanultam valamit, mégpedig a török létigével kapcsolatban.

Tovább

2018. tavasz

2018. tavaszán sem tétlenkedtem. Az angol főnevekről szóló rész kibővítésével voltam elfoglalva leginkább. De a francia imparfait és néhány nyelvben az igeidők egyeztetése sem hagyott nyugodni.

Tovább
Az oldal tetejére!
Webnyelv