Két publikációm

 Két publikációm

két publikációm

Egyetemista időszakomban három írásomat elküldtem a Nyelvtudományi Intézet egyik pályázatára. Az első azzal foglalkozott, honnan kapták a napok és a hónapok a nevüket néhány nyelvben. A másodikban néhány nyelv összetett múlt időiről írtam, ezek képzését hasonlítottam össze. (Sokan tudják, hogy az angol have és a német haben egyaránt alkalmas igeidő képzésére, és ez nem csak ebben a két nyelvben van így. Így aztán ebbe az összehasonlításba jól bele tudja magát ásni az ember.) Ezt a két írásomat meg is jelentették az oldalukon. A harmadik írásom egy kissé elvont, nem hétköznapi témával foglalkozott. Ez a téma a nyelv és a zene összehasonlításáról szólt, azon belül is a nyelvi és zenei hangalak (formai felépítés) és a jelentés összefüggéseinek kérdéseibe próbált betekintést adni.

A két írásom:

Hónapok és napok néhány nyelvben

Az előidejűséget kifejező összetett igealakokról néhány nyelvben

– – –

A hét napjai itt megtalálhatók több nyelven is.

két publikációm

 

2 komment:

 1. augusztus 28, 2011

  Szilvi Válasz

  Szia, nagyon tetszik a “Hónapok…” cikked, nemcsak nyelvészet, hanem történettudomány is, klassz szintetizálás, érdekes, olvasmányos.
  A “gémberes” hónapnevet szívesen használnám, de nemcsak a novemberre:), a finnekről nem is gondoltam volna, hogy ilyen ‘természetfigyelő’ naptáruk van. Elgondolkodtam az elnevezéseken, vajon miért érdekes a tölgyfa januárban, mi lehet az a februári gyöngy…
  A lengyel naptárban a június milyen darázsnak állíthat emléket? 🙂 Nem rémlik olyan darázs, aminek ne tudna repülni a nősténye (illetve azt hiszem, Ausztráliában élnek ilyenek), és festékanyagot lehetne belőle előállítani. Bocsánat, mikrobiológus vagyok, csak ezért álltam meg itt.
  És nagyon köszönöm a linket a németes blogomhoz. Ha esetleg belenézel, és lektorálni valót találsz, ne fogd vissza magad, nekem ez hobbim, nem vagyok se nyelvész, se nyelvtanár.

 2. augusztus 29, 2011

  Bodnár Tamás Válasz

  Szia! Örülök, hogy tetszik a cikkem! Egy szemináriumi dolgozat volt eredetileg, ezért sem mentem talán bele olyan nagyon mélyen azokba a kérdésekbe, amiket említettél. A horvát és a szláv tanszéken kérdeztem meg illetékeseket a hónapok neveinek eredetéről, ők mondták ezeket, de a nagy részletekbe ők se mentek bele. Érdekes lehet ennek jobban utánanézni.
  Tetszik a blogod egyébként. Valami németes dolgot kerestem a neten, így találtam. Sok sikert a folytatásához! Jó, hogy ilyenek is vannak a neten.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.