Két publikációm

 Két publikációm

két publikációm

Egyetemista időszakomban három írásomat elküldtem a Nyelvtudományi Intézet egyik pályázatára. Az első azzal foglalkozott, honnan kapták a napok és a hónapok a nevüket néhány nyelvben. A másodikban néhány nyelv összetett múlt időiről írtam, ezek képzését hasonlítottam össze. (Sokan tudják, hogy az angol have és a német haben egyaránt alkalmas igeidő képzésére, és ez nem csak ebben a két nyelvben van így. Így aztán ebbe az összehasonlításba jól bele tudja magát ásni az ember.) Ezt a két írásomat meg is jelentették az oldalukon. A harmadik írásom egy kissé elvont, nem hétköznapi témával foglalkozott. Ez a téma a nyelv és a zene összehasonlításáról szólt, azon belül is a nyelvi és zenei hangalak (formai felépítés) és a jelentés összefüggéseinek kérdéseibe próbált betekintést adni.

A két írásom:

Hónapok és napok néhány nyelvben

Az előidejűséget kifejező összetett igealakokról néhány nyelvben

– – –

A hét napjai itt megtalálhatók több nyelven is.

két publikációm

 

2 komment:

  1. Szia, nagyon tetszik a “Hónapok…” cikked, nemcsak nyelvészet, hanem történettudomány is, klassz szintetizálás, érdekes, olvasmányos.
    A “gémberes” hónapnevet szívesen használnám, de nemcsak a novemberre:), a finnekről nem is gondoltam volna, hogy ilyen ‘természetfigyelő’ naptáruk van. Elgondolkodtam az elnevezéseken, vajon miért érdekes a tölgyfa januárban, mi lehet az a februári gyöngy…
    A lengyel naptárban a június milyen darázsnak állíthat emléket? 🙂 Nem rémlik olyan darázs, aminek ne tudna repülni a nősténye (illetve azt hiszem, Ausztráliában élnek ilyenek), és festékanyagot lehetne belőle előállítani. Bocsánat, mikrobiológus vagyok, csak ezért álltam meg itt.
    És nagyon köszönöm a linket a németes blogomhoz. Ha esetleg belenézel, és lektorálni valót találsz, ne fogd vissza magad, nekem ez hobbim, nem vagyok se nyelvész, se nyelvtanár.

  2. Szia! Örülök, hogy tetszik a cikkem! Egy szemináriumi dolgozat volt eredetileg, ezért sem mentem talán bele olyan nagyon mélyen azokba a kérdésekbe, amiket említettél. A horvát és a szláv tanszéken kérdeztem meg illetékeseket a hónapok neveinek eredetéről, ők mondták ezeket, de a nagy részletekbe ők se mentek bele. Érdekes lehet ennek jobban utánanézni.
    Tetszik a blogod egyébként. Valami németes dolgot kerestem a neten, így találtam. Sok sikert a folytatásához! Jó, hogy ilyenek is vannak a neten.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!