Lomb Kató tanácsai nyelvtanulóknak

Lomb Kató tanácsai nyelvtanulóknak

Tudtátok, hogy egy magyar nő volt az, aki „feltalálta” a szimultán tolmácsolást? És nem is egy, hanem tizenhat idegen nyelven beszélt? Tőle kaphattok most tanácsokat a nyelvtanulással kapcsolatban. Nyelvtanulás.

nyelvtanulás Lomb Kató tanácsai alapján

Lomb Kató

Ha nyelvtanulási tanácsokról van szó, ki lenne hitelesebb, mint egy olyan ember, aki 16 nyelven beszélt, aminek a legtöbbjét autodidakta módon (azaz magától) tanulta. Aki négy nyelven felkészülés nélkül is tolmácsolt, de az összes többi általa tudott nyelvvel is pénzt keresett. Aki a világ első szinkrontolmácsainak egyike volt. Aki tolmácsként beutazta a világot, több, mint negyven országban járt. Aki imádott nyelveket tanulni.

Szóval lássuk, mit tanácsol Lomb Kató azoknak, akik nyelvet tanulnak:

– Minden nap foglalkozz a tanult nyelvvel. Ha kevés az időd, legalább egy tíz perces monológot mondj el magadban.

– Ha csökkenne a lelkesedésed a tanult nyelv iránt, ne hagyd abba az egészet, inkább keresd meg más módját a tanulásnak. Zenehallgatás helyett újságolvasást, olvasás helyett beszélgetést, stb.

– Soha ne tanuld a szavakat elszigetelten, hanem mindig szövegkörnyezetben.

– A füzeted, könyved margójára írj ki olyan egységes szóelemeket, amiket egy az egyben fel tudsz használni a beszéded közben.

– Járj nyitott szemmel a világban, értelmezd az idegen nyelven látott kifejezéseket (pl. reklámok) vagy fordítsd le a látott dolgokat az idegen nyelvre (rendszámok, házszámok, stb.)

– Csak olyan kifejezéseket tanulj meg, amit tanár átnézett vagy biztos helyről származnak, nehogy valamit hibásan memorizálj.

– Az idiómákat mindig E/1. személyben tanuld meg (pl. Csak vicceltem).

– Egy idegen nyelv olyan, mint egy erődítmény. Érdemes sok oldalról támadni: olvasni, filmeket nézni eredeti nyelven, beszélgetni anyanyelvűekkel, tankönyvet tanulmányozni, stb.

– Ne félj megszólalni!

– Hidd el magadról, hogy nyelvi zseni vagy! Ha a tények mást mutatnak, fogd rá a tankönyvre, a rossz módszerre, stb, de magadban mindig is higgyél!

Forrás: pozitívnap

Link:

Vitray Tamás beszélgetése Lomb Katóval 1974-ben – Videó a YouTube-on.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.