Internet – nyelvtanulás legálisan?

Internet – nyelvtanulás legálisan?

Az Internet nagyon jó hely nyelvtanuláshoz. A 20. század végén még nem állt rendelkezésre ez a lehetőség, akkor még könyvtárakban, könyvesboltokban nézett szét az ember, ha nyelvtanuláshoz keresett valamit, leginkább könyvet. Ma már számos ingyenes lehetőség áll rendelkezésre az Interneten keresztül a kevésbé felkapott nyelvek tanulásához is, könnyen találhatunk olyanokat, akik anyanyelvként beszélik az idegen nyelvet és szívesen segítenek, beléphetünk különböző, nyelvtanulással kapcsolatos csoportokba, ott több emberrel is tapasztalatot cserélhetünk, feltehetjük kérdéseinket, vagy máshol élő beszédet hallgathatunk, hogy csak pár példát említsek.

Az emberek sajnos nem érik be ennyivel, és még több anyaghoz próbálnak ingyenesen hozzáférni, olyanhoz is, ami valójában nem ingyenes, és ingyenes terjesztésük szabálysértésnek számít. Beszkennelt könyveket és egyéb anyagokat is találhatnak az érdeklődők, és ezeket sokan gondolkodás nélkül tovább is adják másoknak. Hogy hol lehet az Interneten ilyeneket találni, arról sajnos van némi információm, de nem szeretnék senkinek sem ötleteket adni. Érthető, hogy főleg Magyarországon nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy-egy drágább könyvet vagy egyéb segédanyagot megvegyen magának, de sajnos a kevésbé drága anyagokat is ugyanúgy terjesztik és letöltik sokan.
Ezzel az a probléma, hogy ezeknek a könyveknek ill. segédanyagoknak a szerzői azért kérnek ellenszolgáltatást, mert ők sokat dolgoztak azért, hogy a könyvet, segédanyagot megírják, előállítsák. Gondolom, senki sem örülne neki, ha munkája engedélye nélkül kerülne mindenféle ember kezébe, akik nem akarnak fizetni érte. Igaz, hogy sokszor elég magas árakat kérnek ezekért a termékekért. Ennek ellenére, úgy gondolom, mindenki be tud ruházni néhány könyv megvásárlására vagy egyéb segédanyagokra, ha el akarja érni a célját, azaz meg akarja tanulni a nyelvet. Nem kell feltétlenül sok-sok könyvet megvenni, csak annyit, amennyi valóban szükséges. Ezen felül ingyenes segítséget is találhat az ember, mint fent írtam.
Nem vagyok a híve az ilyen anyagok ingyenes megszerzésének, ezt lopásnak tartom.  Nekem is akartak már ajánlani mások az Interneten keresztül ilyen anyagokat, szoftvereket, azt hitték, mindenki úgy gondolkozik, mint ők, de én nem kértem. Nyilván nagyon kevés ember gondolkozik így, és megértem, hogy egyszerűbb, kényelmesebb így hozzájutni az anyagokhoz, és tényleg nem mindenki engedheti meg magának a költséges segédanyagot.

A Webnyelv oldalon ingyenesen hozzáférhetők nyelvtani magyarázatok különböző nyelvekhez és ez folyamatosan bővülni fog. Én ezt hobbiból csinálom. Eredetileg saját magamnak kezdtem el összeszedni azt, amit megértettem egy-egy nyelvből, rendszerezve leírni, majd ezt a rendszerezést folytattam. Számomra jó érzés, ha egy helyre, rendszerezve összegyűjtök mindent, amit egy-egy nyelv nyelvtanáról megtudtam. Ez mellesleg másoknak is hasznos lehet, ezért nyilvánossá tettem ezt az Interneten. Lehetőségeimhez képest a továbbiakban igyekszem majd más módokon is ellátni ingyenes segédanyaggal a nyelvtanulókat, hobbiból. A nyelvtani magyarázathoz folyamatosan tesztek is készülnek, elvétve hanganyag is megtalálható ezen az oldalon, és videókat is tervezek majd készíteni, amik a nyelvtanulást segítik.
Idővel remélhetőleg nagy mennyiségű anyag fog rendelkezésre állni, így is bővülni fognak az ingyenesen hozzáférhető, nyelvtanulást segítő internetes anyago
k.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.