Webnyelv blog – a kezdetektől

Webnyelv blog – A kezdetektől

2011-ben befejeztem germanisztika tanulmányaimat is. Úgy tűnt, végleg elbúcsúzom az egyetem világától. Munkát azonban nem tudtam találni. Volt egy keresztény gyülekezet és ott egy pásztor, akivel akkortájt a munkakeresés témáról is beszélgettem. Ő javasolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot a gyülekezetből az informatikussal, és készítsünk egy weboldalt, ahol mint nyelvtanár hirdetem magam. A weboldalkészítés ötlete megtetszett, mivel valami hasonlóra már én is gondoltam. Régóta foglalkoztatott, hogy létre lehetne hozni egy weboldalt, amely a nyelvekkel foglalkozik és a nyelvtanulóknak nyújt segítséget. A weboldalt először tehát munkakeresés céljából hoztuk létre, de már akkor kezdtem itt összegyűjteni korábbi jegyzeteimet különböző nyelvekhez. Több nyelviskola is megkeresett a weboldalra találva, sikerült elhelyezkednem. Idővel le is vettem a munkakeresésre vonatkozó szöveget az oldalról, és teljesen a nyelvi magyarázatokra álltam rá. A Webnyelv oldal elődje egyébként egy blog volt a blog.hu-n, aminek szintén a Webnyelv nevet adtam.

Először a netnyelv és a webnyelv szavak merültek fel bennem az oldal címének. A webnyelv valamiért jobban tetszett. Először attól tartottam, félreérthető lehet, és webes programozási nyelvre gondolhat valaki első olvasásra. Informatikus barátom megnyugtatott, neki ilyen nem jutott volna eszébe.

blog a kezdetektől webnyelv

Régen valahogy így nézett ki a Webnyelv főoldala.

Először csak angol, német és olasz nyelvvel kezdtem foglalkozni az oldalon. A legintenzívebben a német nyelvről szóló rész bővült, talán azért, mert a germanisztika volt az utolsó szakom, és ebben voltam benne a leginkább. Az angolt is próbáltam bővítgetni, az olasz pedig hosszú ideig lemaradt, csak pár bejegyzés volt ehhez a nyelvhez. Úgy tűnik, kezdetektől mostanáig (2017) is a német nyelvvel foglalkozó rész a legfelkapottabb az oldalon. Tervben volt, tervben van, hogy sok nyelvhez készítek sok magyarázatot, ezért az Egyéb nyelvek menüpontot már az elején létrehoztuk informatikus barátommal.

Mivel gimnáziumban a francia volt az egyik nyelv, melyet tanultam, elkezdtem ehhez a nyelvhez is készíteni bejegyzéseket aránylag hamar. A török nyelvvel foglalkozó rész is viszonylag hamar elindult, 2013. őszén. Én azelőtt soha nem foglalkoztam török nyelvvel. Egy szegedi gimnazista, Kriseff (kérésére így nevezem őt) is megtalálta a Webnyelvet, és azt mondta, török nyelvről nincs semmi a neten magyarul, érdemes lenne ezzel is foglalkozni, szívesen készít az oldalra anyagot. Így az egyéb nyelvek között először a franciához és a törökhöz készült több bejegyzés is. A francia nyelvről szóló rész bővítését az is elősegítette, hogy egy internetes fórumon találkoztam Bácsy Éva francia nyelvtanárral, aki elküldte nekem a jegyzeteit, hogy azokat felhasználhassam az oldal bővítésében.

Régebben kijegyzeteltem magamnak a portugál igeidőket, így feltenni ezt sem volt nehéz. Először ömlesztve, egyetlen bejegyzésbe tettem fel kb. 8 igeidőt, de később elkezdtem szétszedni az igeidőket külön bejegyzésekbe. Ez a szétszedés még most (2017. június) is folyamatban van, de már jóval barátságosabban néz ki, mint az elején. Az oldal látogatóira is gondolni kell. Ha egész véletlenül valaki pont a portugál nyelv iránt érdeklődik, ne ijessze el egyetlen bejegyzésen belül a nyolc igeidő.

Egy internetes fórumon találkoztam egy latinul beszélő (Latinoloquus, ahogy ő nevezi magát) fórumozóval, aki később felajánlotta, hogy szívesen készít anyagot a latinhoz. Természetesen ezt is elfogadtam. Még valaki megkeresett, aki a portugál folyamatos múlt időhöz küldött magyarázatot, de azóta sajnos nem jelentkezett újra.

Hirtelen lelkesedésből készítettem egy-egy orosz, horvát, finn, svéd nyelvvel foglalkozó bejegyzést. Egyik rossz tulajdonságom, hogy nagy lelkesedéssel elkezdek valamit, de később már nem foglalkozom vele, mert valami más kezd el lelkesíteni. Többen „reklamáltak”, miért nincs folytatása a horvát és a svéd nyelvleckének. Egyszer majd ezeknek is lesz, remélem.

Szeretek nyelvekkel, nyelvészeti témákkal, nyelvek összehasonlításával foglalkozni, így már az elején létrehoztuk az Egyéb érdekességek kategóriát.

Egyik tanulómmal a német szóbeli témaköröket vettük sorra. Ekkor merült fel, hogy szóbeli témakörökhöz szógyűjteményt is lehetne tenni az oldalra. Kicsit nagy fába vágtam a fejszémet, hirtelen lelkesedésből megcsináltam néhány témakört, de itt leálltam. Természetesen arra gondoltam, hogy a témaköröket (szógyűjteményt) a többi nyelvhez is megcsinálom majd (az oldal tetején a menürendszer kialakítása is erre utal), de ez még sehol nincs.

Időközben eszembe jutott, hogy hanglejátszót is tehetnénk az oldalra. Ha felolvassuk az idegen nyelvű szavakat, mondatokat, akkor azt feltehetjük a bejegyzésekbe és meg lehet hallgatni. Ezt is megcsináltuk informatikus barátommal, végül csak az olasz igeragozásnál használtam fel. Az audiolejátszónak nem tudom, mennyi jövője lesz, mert később rájöttem, hogy Youtube videókat is készíthetek, és ezeket kiegészítésként beágyazhatom a bejegyzésekbe. Ilyen videók a német jelen idejű igeragozásnál találhatók egyelőre, illetve az egyik német múlt időnél is (Präteritum). Valószínűleg inkább anyanyelvi beszélőkkel kéne felolvastatni az oldalon található ragozásokat, mondatokat. Így én lehet, már csak az eszperantó nyelvvel foglalkozó részhez készítek valamikor hanganyagot, hiszen ebből a nyelvből anyanyelvi beszélő nincs, és a helyes eszperantó kiejtés magyar anyanyelvű számára (számomra, a hanganyag elkészítésénél) nem probléma.

Másik ötletem egy kvíz modul volt. Felfigyeltem azokra a modulokra, amelyeket leginkább közvélemény-kutatáshoz használnak egyes oldalak. Ki kell választani a helyes választ, sorba kell rendezni a válaszokat, stb. Arra gondoltam, miért ne lehetne ezt megcsinálni nyelvi feladatokhoz is. Így kvíz modul is lett az oldalon, de természetesen ehhez sem tudok elegendő mennyiségű tesztet összeállítani. Aránylag sok teszt van már, de még messze vagyunk attól, hogy minden nyelvnek valamilyen nyelvtani jelenségével foglalkozó bejegyzésébe kerüljön legalább egy (vagy akár kettő, három, öt, sok) feleletválasztós teszt.

Mint látható, az oldal folyamatosan bővülni fog, reményeim szerint nagyon sokáig. Mint írtam, eredetileg munkakeresés miatt hoztuk létre az oldalt, de azóta több dologgal bővítettük, és még az is lehet, hogy az oldal kinézete (pl. menürendszer) jelentősen módosulni fog, ahogy minden menüpont egyre jobban kibővül.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.