Német rendhagyó igék – Unregelmäßige Verben

Német rendhagyó igék

A Wiktionary meglehetősen bő listát ad a német rendhagyó igék szótári alakjairól, külön táblázatba szedve az igekötős igéket. A Präteritum (egyszerű múlt idő) alakja mellett olykor a feltételes mód (Konjunktiv Präteritum) alakját is feltüntetik.

 A német ige szótári alakja 4 részből áll:

1. főnévi igenév (Infinitiv), pl. zeigen
2. egyszerű múlt idő (Präteritum) E/3 alakban (ami azonos az E/1-gyel), pl. zeigte.
3. időbeli segédige, ami vagy a haben, vagy a sein (rövidítve: h. vagy i., azaz hat vagy ist)
4. a Partizip Perfekt (másik nevén Partizip II) (pl. gezeigt)

Ha nem a -te, h./i. (ge) -t (pl. zeigen, zeigte, h. gezeigt) séma alapján képezzük az ige szótári alakját, akkor az ige rendhagyó. A szabályos igéket más szóval gyenge igéknek is nevezik, a rendhagyó igék két csoportja pedig az erős és a vegyes igék. A rendhagyó igék sajátossága, hogy a tőhangzó megváltozik vagy Präteritumban, vagy a Partizip II alakban, vagy mindkettőben, továbbá a Präteritum és a Partizip II végződése nem -te és -t lesz, hanem a Präteritum nem kap sajátos végződést, a Partizip II pedig -en végződést kap – ezek az erős igék (pl. gehen – ging – ist gegangen – a ging nem kap -te végződést, a gegangen pedig -en, és nem -te végződést kap). Ha a gyenge és erős igék sajátosságai keverednek, akkor vegyes az ige: tőhangváltás van, de megmarad a -te ill. -t végződés is (pl. bringen – brachte – hat gebracht). Kevés vegyes ige van: bringen, denken, brennen, nennen, rennen, kennen (senden, wenden -ezeknek szabályos ragozásuk is van); können, müssen, mögen, dürfen; wissen. A szabályos alakok képzéséről és a rendhagyóságokról bővebben (gyenge, erős, vegyes igék) itt írtam, a szabályról pedig, hogy mikor van haben, mikor sein, a Haben vagy sein? cím alatt írtam.

A szótári alakhoz olykor hozzátartozik a főnévi igenév után egy zárójelbe tett betű vagy két betű (pl. lesen (ie), las, h. gelesen; schlafen (ä), schlief, h. geschlafen). Ez azt jelenti, hogy az ige kijelentő mód jelen időben tőhangváltós (Brechungot vagy Umlautot kap).
Létezik továbbá néhány (nem sok) ige, ami kijelentő mód jelen időben is rendhagyó, de a szótári alak ezt nem tünteti fel. Ezek az igék a módbeli segédigék (können, müssen, wollen, sollen, mögen, dürfen), valamint a haben, sein, werden, wissen, nehmen, treten és tun. A kijelentő mód jelen idejében rendhagyó ill. tőhangváltó igékről a Német jelen idő témájánál olvashatunk bővebben.

– o –

Rendhagyó felszólító módban a sein ige, a szótári alak ezt nem tartalmazza (sei! = legyél! seien wir! = legyünk! seid! = legyetek! seien Sie! = legyen Ön!). Konjunktiv Präsens-ben is rendhagyó a sein ige: ich sei, du sei(e)st, er sei, wir seien, ihr seiet, wir seien)
Rendhagyó lehet még a Konjunktiv Präteritum is, ezt a szótárak, nyelvkönyvek nem mindig tüntetik fel külön.

befehlen – Indikativ Präteritum: befahl – Konjunktiv Präteritum: beföhle
empfehlenempfahlempföhle
helfenhalfhülfe
hebenhobhübe
werbenwarbwürbe
stehlenstahlstühle
sterbenstarbstürbe
werfenwarfwürfe
verderbenverdarbverdürbe

Néhány igének két alakja létezik Konjunktiv Prätertitumban:

beginnenbegannbegänne vagy begönne
gewinnengewanngewänne vagy gewönne
stehen
standstände vagy stünde

Az ige többi alakjai (Indikativ Futur I és II – kijelentő mód jövő idő és Konjunktiv Futur I és II, valamint Partizip Präsens) között nincs rendhagyó. Ha azt vesszük, ez nem is nehéz, mert pl. az olaszban és a spanyolban rengeteg rendhagyó ige van kijelentő mód jelen időben, a jövő időben is akad rendhagyó, valamint a kötőmódban is sok a rendhagyó ige.

————————–Haben vagy sein?

Teszt a segédigehasználatról

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.