Német múlt idő 2: Das Perfekt (összetett múlt)

Három német múlt idő is létezik kijelentő módban:

1. Viszonylag ritkább német múlt idő a Präteritum
2. A leggyakoribb német múlt idő a Perfekt
3. Leginkább csak időhatározói mondatokban fordul elő a Plusquamperfekt

Kijelentő mód,
összetett múlt
Das Perfekt

Az összetett múlt (das Perfekt) képzése:

A sein vagy a haben igét ragozzuk jelen időben, és a főige befejezett melléknévi igenevét (németül: Partizip II vagy Partizip Perfekt) a mondat végére tesszük, azzal keretes szórendet alkot (a keretes szórendről bővebben itt lehet olvasni):

sein / haben jelen időben   +   Partizip II.

A tárgyas és visszaható igék, valamint egyes tárgyatlan igék mindig a habennel képzik a Perfekt-et, míg a mozgást, állapotváltozást kifejező tárgyatlan igék a sein-nal. Hogy mikor melyik segédigét használjuk, arról bővebben:  Haben vagy sein ?


Példák a das Perfekt ragozására:

lernen kommen
ich habe gelernt
du hast gelernt
er hat gelernt
ich bin gekommen
du bist gekommen
er ist gekommen
wir haben gelernt
ihr habt gelernt
sie haben gelernt
wir sind gekommen
ihr seid gekommen
sie sind gekommen

A Partizip Perfekt és a haben vagy sein keretet alkot. A mondatrészek bekerülnek a kettő közé:

Ich bin gekommen – Jöttem:
Ich bin gestern gekommen – Tegnap jöttem.
Ich bin gestern um vier Uhr mit meinem Freund in die Stadt gekommen – Tegnap négy órakor jöttem a barátommal a városba.

Ich habe gelesen – Olvastam.
Ich habe vor zwei Wochen ein interessantes Buch über die deutsche Sprache gelesen – Két hete egy érdekes könyvet olvastam a német nyelvről.

Van egy kivételes eset, amikor a haben után nem a Partizip Perfekt, hanem főnévi igenév áll. Ez akkor történik, ha a főige mellett egy módbeli segédige is van a mondatban: Ich habe gehen müssen (a müssen itt a gemusst helyett áll). De főige nélkül csakis: Ich habe gemusst. (Az ún. helyettesítő főnévi igenévről a Partizip Perfekt helyett Infinitiv című bejegyzésben lehet olvasni.)

Was hast du gemacht?
Ich habe gehen müssen.
Hast du wirklich gehen müssen? Hast du zu Hause nicht bleiben können?
Ich habe gemusst.

Viszont éppen a sok ige miatt körülményes a módbeli segédigék használata Perfektben. Ettől még nyelvvizsgára tudni kell, de a hétköznapi beszédben inkább a módbeli segédigék Präteritum alakját használják.

Az összetett múlt (das Perfekt) használata:

1. A németben nincsenek szigorú szabályok arra, mikor melyik múlt időt kell használni. A Perfekt a leggyakoribb múlt idő, az esetek kb. 99%-ában ezt használják. A Präteritum és Perfekt közötti jelentésbeli különbség már szinte teljesen elmosódott. Ha nagyon szigorúan vesszük, két nem kőbe vésett szabályszerűség:

1. A Perfekt a cselekvés befejezettségét, a Präteritum a cselekvés folyamatosságát emeli ki kicsit.

2. A Perfekt azt fejezheti ki, hogy a cselekvés lezárult, de kapcsolatban van a jelennel, kihatással van a jelenre (erre utal, hogy a segédige jelen időben áll). A Präteritum az elbeszélés múlt ideje, arra utalhat, hogy valami régebben történt a múltban, és a jelennel nincs kapcsolata. Ezért áll a nachdem-es mondatokban a Plusquamperfekt mellett általában Präteritum, hiszen ott olyan cselekvésekről van, szó, melyek már nincsenek a jelennel kapcsolatban.

De lényegében szinte mindig kifejezhetünk múlt idejű cselekvést a Perfekttel.

2. Bizonyos igékkel túl bonyolult kifejezés keletkezik, ha Perfektben használjuk. Ilyenkor a Präteritumot célszerűbb használni. Ilyen igék:

sein:

Ich bin in Deutschland gewesen – Németországban voltam. (bonyolultan hangzik)
Ich war in Deutschland – Németországban voltam. (így sokkal egyszerűbb!)

haben:

Ich habe einen Hund gehabt – Volt egy kutyám. (bonyolult…)
Ich hatte einen Hund – Volt egy kutyám. (egyszerűbb)

Módbeli segédigék: Mivel Perfektben három ige lenne a mondatban, inkább Präteritum alakban használják a módbeli segédigéket a beszélt nyelvben. A Wir haben essen wollen bonyolultabban hangzik, egyszerűbb a Wir wollten essen.

A sagen, fragen, wissen igékkel előfordul a Präteritum és a Perfekt is. (Pl. Er sagte, er fragte, er wusste egyszerűbb, mint az er hat gesagt, er hat gefragt, er hat gewusst.)

3. Időhatározói mellékmondatokban adott a szabály, hogy bizonyos kötőszók mellett milyen múlt időt kell használni. Így pl. a nachdem mellett a mondatban Plusquamperfekt és Präteritum használatos, Perfekt nem. (Bár a nyelvkönyvek nem írják le egyértelműen a szabályt, hogy a Perfekt ilyenkor teljesen helytelen lenne, ugyanakkor az összes példamondatban az ige Präteritumban áll.)

Linkek:

Verbformen.de – tetszőleges igét beírhatunk, és a gép kiírja a ragozását minden igemódban és igeidőben.

Vocabulix.com – egy másik, német igéket ragozó oldal

die-konjugation.de – még egy jó igeragozó oldal

Help me learn German! – Indikativ Perfekt

Német-tanulás.hu – Präteritum vagy Perfekt?

Viaggio in Germania – L’uso dei tempi al passato – olasz nyelvű magyarázat a német múlt idők használatáról

Kapcsolódó bejegyzés:

Haben vagy sein? (A megfelelő segédige kiválasztása)

Infinitiv használata Partizip Perfekt helyett múlt időben

Rendhagyó igék a németbenNémet rendhagyó múlt idős teszt

Teszt az erős igék múlt idejéhez

10 komment:

 1. január 24, 2019

  Süveges András Válasz

  Ich wollte dir sagen, daß… = Ich habe dir sagen wollen, daß…
  Az lenne a kérdésem, hogy nyelvtanilag lehetséges-e a következő mondat, illetve ha igen, mennyiben tér el a jelentése az előbb említett mondatokhoz képest: “Ich will dir gesagt haben, daß…”
  Egy (rendőrségi) videóban hangzott el a következő mondat, mely hasonló szerkezetű ( m.s. ragozott alak + ige Partizip II + haben ): “Diese Bremse kann nicht funktioniert haben.” – Ez a fék nem működhetett, gondolom.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: András

  • Kedves András! Először is egy fontos dolog: ma már nem írják, hogy daß, csak azt, hogy dass. Megváltozott a helyesírás, a régi helyesírású szavakat például már nyelvvizsgákon sem fogadják el.
   Létezik olyan mondat, amit ír, nyelvtanilag helyes. Kifejezetten a módbeli segédigéknél és a werden igénél van ilyen. Ehhez először is azt kell tudni, hogy a módbeli segédigék a jól megszokott jelentésükön (pl. akarni, kelleni) kívül kifejezhetnek egy másfajta jelentéskört is. Mégpedig azt, hogy az adott főigével kifejezett állítás nem teljesen 100% biztos, hogy igaz: Es regnet – Esik az eső (100%-osan állítjuk, hogy esik). De: Es kann regnen – Lehet, hogy esik. Es will regnen – Állítólag esik. Es müsste regnen – Bizonyára esik. (A módbeli segédigék ilyen használati köréről a Vermutung mit Modalverben – Valószínűség kifejezése módbeli segédigékkel című bejegyzésben lehet itt bővebben olvasni.) Ha a módbeli segédigékkel ilyen jelentéskörben nem jelen időt, hanem múlt időt akarunk kifejezni, akkor azt úgy tehetjük, hogy a főigét nem főnévi igenév alakba, hanem befejezett főnévi igenév alakba tesszük – ezzel a jelenséggel találkozott Ön. A befejezett főnévi igenév a Partizip II és a haben vagy sein igéből áll. A wollte alak ugyan nem, de a will előfordulhat így, és így lesz az Ich will dir gesagt haben, ami azt jelenti, “állítólag azt mondtam neked, hogy …” A Diese Bremse kann nicht funktioniert haben mondat pont olyasmit jelent, amit írt: “A fék valószínűleg nem működött”.

 2. február 28, 2019

  Tóth László Válasz

  Szép napot! Az alábbi két pont szerintem szembe megy egymással. Jól látom? Kaphatok további magyarázatot. ha rosszul látom?

  1. A Perfekt a cselekvés befejezettségét, a Präteritum a cselekvés folyamatosságát emeli ki kicsit.

  2. A Perfekt azt fejezheti ki, hogy a cselekvés lezárult, de kapcsolatban van a jelennel, kihatással van a jelenre (erre utal, hogy a segédige jelen időben áll). A Präteritum az elbeszélés múlt ideje, arra utalhat, hogy valami régebben történt a múltban, és a jelennel nincs kapcsolata. Ezért áll a nachdem-es mondatokban a Plusquamperfekt mellett általában Präteritum, hiszen ott olyan cselekvésekről van, szó, melyek már nincsenek a jelennel kapcsolatban.

  • Kedves László!
   A két pont egymástól független, de nem is zárják ki egymást. Tehát a Perfekt kifejezheti mind a cselekvés lezárultságát, mind azt, hogy kihatással lehet a jelenre. Például, jót aludtam, az alvás lezárult, és kipihent vagyok, ez a két dolog nem áll szemben egymással, akár egyszerre a kettő is igaz lehet.
   A Präteritum olyasmit fejezhet ki, hogy éjszaka éppen aludtam, éppen folyamatban volt az alvás. Ettől még ez történhetett régebben is. Maga a folyamat érdekel minket, nem pedig a cselekvés befejezettsége és hatása a jelenre. (Ha valami befejeződik, annak lehet utólagos hatása a jelenre. Ha nem foglalkozunk vele, befejeződött-e vagy nem, vagyis nem tartjuk ezt fontosnak, akkor a hatása is jobban háttérbe szorul. Így maga a cselekvés, a folyamat kerül előtérbe.)
   Ezeket a szabályokat persze nem kell ennyire komolyan venni, ez csak amolyan irányadó, vagy még annál is kevesebb. Szinte tetszőlegesen használható bármelyik múlt idő (néhány szigorúbb szabálytól, pl. a nachdem-es mondatoktól eltekintve).

 3. augusztus 25, 2022

  Kiss Péter Válasz

  Tisztelt Tamás!
  Az még nem került szóba, hogy mi a helyzet azokkal a mondatokkal, amelyekben Perfekt és Präteritum van. Lehet-e használni a két múlt időt egymás mellett? (Most tekintsünk el a Plusquamperfekt használatától).
  Pl. Mir hat es nicht gefallen, dass ich diese Regel lernen musste. – Ez helyes-e így? Vagy: Mir hat es nicht gefallen, dass ich diese Regel habe lernen müssen. Vagy: Mir gefiel es nicht, dass ich diese Regel lernen musste. Tehát ragaszkodnom kell (ha egy időben történt) a múlt idők egyeztetéséhez? (Gondolom írásban és szóban más dolgok érvényesülnek.)
  Üdvözlettel
  Péter

  • augusztus 26, 2022

   Bodnár Tamás, webnyelv Válasz

   Kedves Péter! Lehet egymás mellett használni a két múlt időt. A példájában a müssen alakjai szerepelnek, ezt az igét (a többi módbeli segédigéhez hasonlóan) inkább Präteritumban használják. Ettől még a mondat vagy szöveg többi része állhat Perfekt alakban is, sőt, célszerűbb is a hat gefallen alakot használni itt a gefiel helyett, mivel a többi ige Präteritum alakban nem jellemző a beszélt nyelvben.

 4. augusztus 17, 2023

  Lapis Péter László Válasz

  Kedves Tamás! Ahhoz esetleg van valami segítség, hogy a perfektben minek mi lesz s múlt ideje? (Pl:mikor kell ge- és mikor nem)
  Előre is köszönöm válaszod!

 5. december 12, 2023

  CSIKI GABRIELLA Válasz

  Kedves Tamás! Amennyiben egy mondatban több cselekvést sorolunk fel, azt Perfekt-ben hohy kezeljük.
  Pl.: A betörő használta a fogkefét, fürdött a kádban, tönkretette a zuhanyt.

  Köszönöm.

  • Kedves Gabriella! Ha jól értem, a problémát az okozza, hogy az alanyt, illetve a haben segédigét megismételjük-e. Többféle lehetőség is van, ez egyéni stílus kérdése, ki hogyan fogalmazza meg. Én így mondanám: Der Einbrecher hat die Zahnbürste benutzt, in der Badewanne gebadet und er hat auch die Dusche verdorben. Az alany és a segédige kihagyása kicsit talán azt sugallja, hogy a cselekvések egybefolynak, nem telt el köztük számottevő idő. Hat kitesszük újra azt, hogy er hat, akkor talán inkább másik szobában történt cselekvéseket tudunk szemléletesebben kifejezni. A zuhany elrontásánál azért használnék er hat-ot is, mert ezzel kicsit kiemeljük, hogy még ráadásul a zuhanyt is elrontotta.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.