The megoldókulcs

The megoldókulcs
A határozott névelőről szóló feladatok megoldókulcsa

Itt az angol határozott névelővel foglalkozó bejegyzésben lévő feladatok megoldókulcsa található.

Ne olvasd tovább, amíg a feladatokat nem oldottad meg! Így jobban be tudod gyakorolni és felmérni, mi megy nehezebben!

Hogy van angolul? Ügyeljünk arra, hogy mikor kell the, mikor nem!

Egyes mondatoknál többféle megoldás is lehetséges. Elsősorban többféle szórend is elfogadható. Például az időhatározók, helyhatározók a mondat elejére és mondat végére is kerülhetnek. Olykor itt is megadunk több megoldást is, de ezeken kívül is elképzelhetők még helyes megoldások.

Délelőtt és délután zongorázom, te este dobolsz – In the morning and in the afternoon I play the piano, in the evening you play the drums.
A fiútestvérem focizik, a lánytestvérem kézilabdázik – My brother plays football, my sister plays handball.
Ugyanazon a hangszeren játszunk – We play the same (musical) instrument.
A szüleim vidéken élnek – My parents live in the country.
Magyarországon az Erkel Színházba fogunk menni idén – This year we’ll go / we are going to the Erkel Theatre in Hungary. (Színházak neve előtt the áll!)
Angliában meglátogattuk a British Museumot tavaly – Last year we visited the British Museum in England. (Múzeumok neve előtt the áll!)
A múlt héten a Kempinski Szállóban szálltak meg Smith-ék – Last week the Smiths stayed at the Hotel Kempinski. (Szállodák neve előtt the áll!)
Áprilisban, tavasszal nem eszem sonkát, csak húsvétkor – I don’t eat (any) ham in April, in (the) spring, just at Easter. (Hónapok neve előtt nincs névelő. Évszakok előtt a névelő kitehető, de el is maradhat. Az ünnepek, pl. húsvét névelő nélkül állnak.)
A zöld szebb, mint a kék – Green is more beautiful than blue. (A színek névelő nélkül állnak.)
Az élet szép – Life is beautiful. (Az elvont főnevek névelő nélkül állnak.)
Az orosz nehezebb, mint az angol – Russian is more difficult than English. (A nyelvek nevei névelő nélkül állnak.)
Clarkék az űrben laknak – The Clarks live in space.
Magyarország Közép-Európában van – Hungary is / stretches in Central Europe.
Petersonék gyakran néztek tévét az Árpád Szállóban – The Petersons often watched TV in the Árpád Hotel. (A TV előtt nincs névelő. A szállodák névelővel állnak.)
Szeretem a Margit szigetet és a Balaton tavat – I like Margaret Island and Lake Balaton. (A szigetek és tavak névelő nélkül állnak.)
Taylorék sosem hallgattak rádiót az Árpád Étteremben – The Taylors never listened to the radio in the Árpád Restaurant. (A rádió előtt névelő áll. Az éttermek is névelővel állnak.)
A tea egészségtelen – Tea is unhealthy. (Ha megszámlálhatatlan főnévről általánosságban beszélünk, akkor nincs névelő.)
A szegények és a gazdagok is a Kálvin moziba járnak – Both the rich and the poor / The rich as well as the poor go to the Kálvin Cinema. (Ha önálló melléknév elé tesszük a névelőt, akkor emberek csoportját jelöli. A mozik neve névelővel áll.)
A Picadilly Circus kisebb, mint a Petőfi utca – Picadilly Circus is smaller than Petőfi Street. (Nevezetességek, parkok, utcák névelő nélkül állnak!)
A Duna Európában van, a Temze Angliában – The Danube is in Europe, the Thames is in England. (A folyók névelővel állnak, az országok és földrészek névelő nélkül.)
Hollandia messze van a Földközi tengertől – The Netherlands is far from the Mediterranean Sea. (Hollandia kivételesen névelővel áll! A tengerek, vizek neve előtt névelő van!)
Közelkelet és az Egyesült Királyság nem egymás mellett vannak – The Middle East and the United Kingdom are not next to each other.
Múlt hónapban az Alpokban jártam, ebben a hónapban a Kanári-szigeteket akarom meglátogatni – Last month I was in the Alps, next month I want to visit the Canary Islands. (Többes számban álló szigetek és hegyek névelővel állnak.)
Karácsonykor a franciák nem dobolnak – At Christmas the French don’t play the drums.

Tedd ki a the névelőt, ahol szükséges!

the United States, the Congo, Sicily, France, the Hungarian Republic, the Sahara Desert, the Black Sea, Times Square, the White House, Westminster Abbey, Mount Everest, Budapest, Texas

next year, last week, this month (Ha a next, last, this időhatározói kifejezésekben szerepel, névelő nélkül áll!)

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.