Megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevek és használatuk az angolban

Angol megszámlálható és megszámlálhatatlan főnevek

Az angol főnevek két nagy csoportra oszthatók:

1. megszámlálható (countable) főnevek
2. megszámlálhatatlan (uncountable) főnevek.

Megszámlálhatóak azok a főnevek, melyeket darabra mérünk. Megszámlálhatatlanok azok a főnevek, melyeket mértékegységre mérünk. Pl. a ceruza, toll, asztal, szék darabra mérhető és vásárolható, de pl. sok élelmiszerfajta valamilyen mértékegységre, mértékre mérhető, darabra nem. Elsőre azt gondolnánk, pl. a sót, lisztet darabra vesszük, de nem, magát az “anyagot” nem lehet darabra, hanem csak pl. csomagra vagy kilóra venni. Magyarul sokszor úgy mondjuk, “hozok egy lisztet”, de itt valójában nem egy lisztről, hanem egy kiló ill. egy csomag lisztről van szó.
Az angol a mértékegységre mérhető dolgokat másképp fejezi ki, ezért angolul nem mondhatjuk, hogy “hozok egy lisztet”, csak azt, hogy “hozok egy csomag lisztet” vagy “hozok egy kiló lisztet”. Persze magyarul is ezt gondoljuk, csak nem így mondjuk.

Megszámlálható és megszámlálhatatlan ételnevek az angolban

Megszámlálható és megszámlálhatatlan ételnevek az angolban – Nagyításhoz katt a képre!

Megszámlálható főnév az, amit darabra meg tudunk számolni (pl. window ‘ablak’, house ‘ház’, cat ‘macska’, boy ‘fiú’, girl ‘lány’). Ezeket az angolban többes számba is tehetjük (windows, houses, cats, boys, girls). Ha egyes számban állnak és nincs előttük más determináns (pl. határozott névelő: the window; birtokos névmás: my house; mutató névmás: this cat, that boy), akkor mindenképpen ki kell tenni elé a határozatlan névelőt a mondatban, akkor is, ha a magyarban nem tesszük ki:

I have got a house – Van házam. (vagy: Van egy házam.)
Who has got a cat ? – Kinek van macskája? (vagy: Kinek van egy macskája?)

A megszámlálhatatlan főneveket nem tudjuk darabra, (legfeljebb valamilyen mértékegységre) megszámolni, pl. water ‘víz’, flour ‘liszt’, bread ‘kenyér’. Persze pl. a kenyeret meg tudnánk számolni, de ehhez valamilyen adott mennyiséget kell kifejeznünk, pl. egy kiló kenyér, egy szelet kenyér. A magyarban egyszerűen csak kenyérnek mondjuk azt is, ha egy szelet kenyérre vagy egy kiló kenyérre gondolunk, de valójában maga a kenyér, mértékegység kifejezése nélkül megszámlálhatatlan. Ugyanígy pl. a beer ‘sör’, milk ‘tej’, sugar ‘cukor’ is önmagában megszámlálhatatlan, ha nem fejezzük ki, hogy pl. hány pohárra, literre, üvegre, kilóra gondolunk belőle.
A megszámlálhatatlan főneveket nem tehetjük többes számba, ahogy magyarul se mondjuk, hogy pl. “vizek folynak a csapból”. Nem állhat előtte határozatlan névelő, ahogy magyarul sem mondjuk, hogy pl. “egy víz folyik a csapból”. Tőszámnév (one, two, three stb.) sem állhat előtte. Határozatlan névelő helyett vagy semmit sem, vagy a some, kérdő alakban az any szavakat teszünk elé:

After lunch we usually drink some beer.
Have you got any milk?

Vannak még olyan főnevek, melyek a mi logikánk alapján megszámlálhatóak lennének, mégis megszámlálhatatlanok az angolban, ezeket meg kell tanulni. A legfontosabbak: homework, information, music, advice, work, paper, ezek előtt tehát nem állhat határozatlan névelő és nem tehetők többes számba! Teljesebb lista ezekről a főnevekről ebben a bejegyzésben: A főnév fajtái az angolban.

A lényeg: A megszámlálható főnevek (countable nouns) előtt állhat határozatlan névelő (a computer, an apple) vagy tőszámnév (one computer, two computers), tehetjük őket többes számba (pl. tables, chairs), míg a megszámlálhatatlan főnevek (uncountable nouns) előtt nem állhat határozatlan névelő, és többes számba sem kerülhetnek (pl. milk, sugar, water, music), és tőszámnév sem állhat előttük.

angol főnév - megszámlálhatatlan főnevek

Much és many

A sok fogalmának kifejezése az angolban eltér a megszámlálható és a megszámlálhatatlan főnevek esetében. Míg a magyarban egyaránt azt mondjuk, hogy “sok tanuló” és “sok víz”, az angol az előbbire a many, az utóbbira a much szót használja.

Megszámlálható főnevek: many + főnév többes számban:

many books – sok könyv, számos könyv
many children – sok gyerek, számos gyerek
many cities – sok város, számos város

Megszámlálhatatlan főnevek: much + főnév egyes számban:

much bread – sok kenyér
much water – sok víz
much homework – sok házi feladat
much work – sok munka

(Kivételesen a work és a homework is megszámlálhatatlan főnév, lásd fent!)

Valójában a magyar nyelvtől sem idegen teljesen ez a logika. A magyarban a “számos” és a “sok” látszólag felcserélhetők egymással (pl. sok probléma, számos probléma), de nem mindig! Megszámlálhatatlan főnév előtt nem mondhatjuk, hogy “számos”! Mondhatjuk, hogy pl. “sok víz”, de nem mondhatjuk, hogy “számos víz”. A “számos” szó kizárólag a megszámlálható főnevek számára van “fenntartva”. Így amit magyarul nem mondhatunk a “számos” szóval, az biztosan much lesz az angolban. A “sok” viszont univerzális, állhat mindenféle főnév előtt.

A much és many szavakat az angol leginkább kérdő és tagadó mondatokban használja. Állító mondatokban inkább a következő kifejezéseket használjuk:

a lot of
lots of
a number of
a great deal of.

How much és how many

A “hány?”, “mennyi?” fogalmát is kétféleképpen fejezi ki az angol:

Megszámlálható főnevek előtt: how many + többes számú főnév:

How many children? – hány gyerek? mennyi gyerek?
How many book? – hány könyv? mennyi könyv?
How many towns? – hány város? mennyi város?

Megszámlálhatatlan főnevek előtt: how much + egyes számú főnév:

How much bread? – mennyi kenyér?
How much milk? – mennyi tej?
How much water? – mennyi víz?

Ettől sem áll teljesen távol a magyar logika. A magyarban a megszámlálható főnevekre kérdezhetünk úgy is, hogy “hány?”, “mennyi?”, de a megszámlálhatatlanokra nem kérdezhetünk úgy, hogy “hány?”. Nem mondjuk, hogy “hány víz folyik a csapból?”, csak azt, hogy “mennyi víz folyik a csapból?”.

Megjegyzés: mondatban a how many után ha valaminek a létezésére kérdezünk, tehát létige áll utána, akkor a there is, there are szerkezetet használjuk: How many cars are there in the street? – Mennyi autó van az utcán? How much után is állhat there is, de ez nem kötelező: How much bread is on the table? – Mennyi kenyér van az asztalon?

Little és few

A “kevés” fogalmát is kétféleképpen fejezi ki az angol:

Megszámlálható főnevek előtt: few + többes számú főnév:

few children – kevés gyerek
few book – kevés könyv
few towns – kevés város

Megszámlálhatatlan főnevek előtt: little + egyes számú főnév:

little bread – kevés kenyér
little milk – kevés tej
little water – kevés víz

A little és few önmagában inkább negatív jelentést hordoznak, arra utalnak, hogy csak kevés van valamiből:

Can you give me any bread?
Sorry, I have little bread.

Tudna adni nekem kenyeret?
Sajnálom, kevés kenyerem van.

May I take away any chairs?
No, there are only few chairs.

Elvihetek néhány széket?
Nem csak kevés szék van.

Ha pozitív jelentést akarunk kifejezni, tehát arra utalunk, hogy valamiből ha kevés is, de van, akkor határozatlan névelőt teszünk a little és few elé:

Can you give me any bread?
Yes, I have a little bread.

Tudna adni kenyeret nekem?
Igen, van egy kis kenyerem.

May I take away any chairs?
Yes, there are a few chairs.

Elvihetek néhány széket?
Igen, van egy kevés szék.

A little mint melléknév használható mindenféle főnév előtt, jelentése “kicsi”: a little house – egy kicsi ház.

Link:

Englishclub.com – Uncountable Nouns

.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


9 − = 2

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>