A tárgy és részeshatározó sorrendje az olaszban

Olasz tárgy és részeshatározó sorrendje

  • Ha a tárgyat és részeshatározót is főnévvel fejezzük ki, általában a tárgy áll előbb. Ha a részeshatározót tesszük előbbre, akkor hangsúlyt kap. Do il libro al professore. (A könyvet odaadom a tanárnak.) Do al professore il libro. (A tanárnak adom a könyvet.) De a részeshatározó az ige előtt is állhat, ha hangsúlyos: Al professore do il libro, al mio compagno di banco invece affido i miei quaderni.
  • Ha főnévvel fejezzük ki a tárgyat, állhat a tárgy az ige előtt, de akkor a tárgyat tárgyesetű névmással (lo, la, li, le) is meg kell ismételni az ige előtt: Il libro lo do al professore.
  • Ha valamelyiket névmással fejezzük ki, a névmás természetesen az ige előtt áll: Lo do al professore. Gli do il libro. Persze ha a névmás a loro, az az ige után áll: Do loro una penna. Ha a loro névmás hangsúlyos (“nekik”, és nem valaki másnak), akkor a tárgy után áll, előtte a elöljárószó: Do una penna a loro – lásd még az utolsó pontot!
  • Ha mindkettőt névmással fejezzük ki, akkor előbb van a részeshatározó, utána a tárgy (kivéve: T/3-ban), de ilyenkor a részeshatározó esetű névmások kicsit másképp alakulnak: me, te, glie-, ce, ve, és a glie- alakkal egybeírjuk a tárgyesetű névmást (glielo, gliela, stb.) Például: Me lo dai. Te li hanno dati. Ce le avete date. Glielo do. Ha a részeshatározó T/3-at fejez ki (“nekik”), akkor kivételesen előbb van a tárgy, utána a részeshatározó (loro), és a részeshatározó minden esetben az ige után áll: Li dai loro (Azokat nekik adod).
  • Ha a részeshatározót névmással fejezzük ki és hangsúlyozni akarjuk, a elöljárószóval az ige után áll, pl.: Lo danno a me, non a te.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.