Kenyérsütőhöz felirat jó néhány nyelven

Felirat a kenyérsütő gép dobozán 12 nyelven

Egyes készülékek, mint pl. a lenti kenyérsütő dobozán is sok nyelven megtalálhatók az instrukciók. Sokan a magyar feliratot sem olvassák el. Ez nem baj, de ha idegen nyelven tanulunk, érdemes a magyar mellett más nyelvű feliratot is átfutnunk. Ezzel szókincsünket bővíthetjük. De vigyázni sem árt, mert előfordulhat, hogy nyelvtanilag helytelen kifejezések, netán elírások vannak rajta. Szerencsére ez a kenyérsütős doboz rendben van.

Nagyításhoz kattintsunk a képekre!

kenyérsütő

kenyérsütő

Igaz, sok olyan szót is megismerhetünk, melyekre valószínű sose lesz szükségünk. A „tapadásgátló bevonattal ellátott sütőforma” kifejezést magyarul sem használom soha, és a gépet is kiválóan tudnám használni akkor is, ha erről a kifejezésről sosem hallanék. A fanatikusok viszont ezennel az angolon kívül néhány szláv nyelven (lengyel, cseh, orosz) és románul is megismerhetik ezt az alapvető kifejezést. Az alsó képen német, holland, francia, olasz, spanyol és portugál nyelvtudásunkat is bővíthetjük.

Rövid használati útmutató angolul és németül: Rögtön az elején célhatározói mellékmondattal kezdődik mind az angol, mind a német szöveg. Ráadásul a mellékmondat kerül a mondat elejére, ami néha megakasztja a nyelvtanulót. Kedvesség még a német nyelvtől, hogy az um-hoz tartozó zu+Infinitiv a mellékmondatnak a végére került, jó messze, hogy mire odaérünk az olvasásban, elfelejtsük a mondat elejét és nehezebben tudjuk összerakni.

Nagyításhoz kattintsunk a képekre!

Angol:

kenyérsütő

Német:

kenyérsütő

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.