Fruits et légumes – Gyümölcsök és zöldségek
A franciában a fruit és a légume szó is hímnemű, bár a többes számú fruits et légumes kifejezésből ez nem derül ki:
le fruit – gyümölcs
le légume – zöldség
Alább a főnevek határozott névelővel szerepelnek, így a nemüket is megtudhatjuk. Amennyiben a határozott névelőből nem derül ki a főnév neme (magánhangzó előtt mindkét nemben l’ áll), akkor a határozatlan névelővel (hímnemben: un, nőnemben: une) is feltüntetjük a főnevet. (A nem jelölésére általában más módszert használnak a szótárak. Mi azért jelöljük így a nemet, mert jó, ha olyan alakokat lát maga előtt a tanuló, amilyenek a nyelvben is előfordulnak.) Ahol a többes szám bármilyen problémát felvethet, ott a többes számot is feltüntetjük. Ha egy melléknév nőnemű alakja nem vezethető le egyértelműen a hímnemű alakból, ott a nőnem alak is megtalálható.
Des fruits – Gyümölcsök
la pomme – alma
la poire – körte
le raisin – szőlő
le kiwi – kivi
la banane – banán
la prune – szilva
la noix (többes szám: les noix) – dió
la fraise – eper
la framboise – málna
la mûre – szeder
la groseille – ribiszke
l’abricot (un abricot) – kajszibarack, sárgabarack
la pêche – őszibarack
le cassis (többes szám: les cassis) – feketeribiszke
la groseille – piros ribizli
la groseille à maquereau – egres / piszke / köszméte
la cerise – cseresznye
la cerise bigorneau – meggy
le coing – birsalma
l’orange (une orange) – narancs
le citron – citrom
le citron vert – lime / zöld citrom
la pastèque – görögdinnye
le melon – sárgadinnye
la nectarine / le brougnon – nektarin
la reine-claude – ringlószilva
le pamplemousse – grépfrút
la mangue – mangó
la clémentine – mandarin
la figue – füge
l’airelle (une airelle) – kékáfonya
l’ananas (un ananas, többes szám: les ananas) – ananász
la myrtille – feketeáfonya
la datte – datolya
les raisins secs – mazsola (hímnemű, ami a secs alakjából is kiderül, mivel a nőnemben sèches lenne)
Azoknak a gyümölcsöknek a nevét, melyekből egyszerre többet veszünk a piacon, többes számban használjuk.
Néhány melléknév:
mûr – érett
doux (nőnemben: douce) / sucré – édes
amer (nőnemben: amère) – keserű
acide – savanyú
cru – nyers
Des légumes – Zöldségek
Egyes zöldségekből több darabot, több szemet fogyasztunk egyszerre. Ezeket a franciában többes számban használjuk. A nemüket ezeknek is illik tudni, bár a többes számú alakból nem derül ki.
la tomate – paradicsom
la pomme de terre – burgonya, krumpli
le concombre – uborka
le chou (többes szám: les choux) – káposzta
le chou-fleur – karfiol
le chou blanc – káposzta, fejeskáposzta
le chou frisé – kelkáposzta
le chou de Bruxelles – kelbimbó
le chou rave – karalábé
les épinards – spenót (hímnemű)
la laitue – fejes saláta
la salade – saláta
Szó szerint zöld-ségek:
les olives vertes – zöld olajbogyó (nőnemű: a vertes alakból derül ez ki)
le poivron vert – zöldpaprika
les haricots verts – zöldbab (hímnemű, ez a verts alakból derül ki)
les petits pois – zöldborsó (hímnemű: a petits alakból derül ez ki)
le radis (többes szám: les radis) – retek
la courgette – cukkini
le céleri en branche – halványító zeller
le persil – petrezselyem
le basilic – bazsalikom
le poireau – póréhagyma
l’oignon – vöröshagyma
l’ail (un ail) – fokhagyma
le céleri rave – zeller (gumó)
la betterave – cékla
le brocoli – brokkoli
la citrouille / le potiron – sütőtök
la carotte – sárgarépa
Link:
Passeport santé – Sokféle gyümölcs és zöldség jótékony hatásairól olvashatunk, természetesen franciául.
Felhasznált irodalom:
Oláh Tibor, Szendről Borbála: Dictionnaire visuel thématique et méthodologique français-hongrois – Francia-magyar módszertani tematikus szótár, Szultán Bt., Budapest, 1993.
Helen Davies, Françoise Holmes, Székely Ervin: Kezdők francia nyelvkönyve, Holnap Kiadó, 2017.
5 Language Visual Dictionary, DeAgostini, Dorling Kindersley Limited, 2003.