Angol főnév – megoldókulcs

Főnevek angolban – megoldókulcs

Főnevek angolban – az angolban egyes főnevek csak egyes számban, mások csak többes számban használhatók. Bizonyos főnevek s-sel a végükön többes számúnak látszanak, de nem azok. Megint más főnevek ugyanabban a formában egyes és többes számúak is lehetnek. Az angol főnév ilyen speciális esetei külön bejegyzésben kerültek terítékre. Ott gyakorló feladat is található. Annak megoldását közöljük itt.

Ne olvasd itt tovább, ha a feladatot nem oldottad még meg! Alább a feladat megoldása található. Csak úgy lehet hatékonyan gyakorolni, ha előbb megoldjuk a feladatot, és utána nézzük meg a megoldást. Előbb olvassuk át az angol főnév különleges típusairól szóló magyarázatot itt, a végén lévő feladatot oldjuk meg, majd itt ellenőrizzük megoldásunkat!

Egy mondatnak olykor többféle angol fordítása is lehetséges. Itt is időnként feltüntetünk több lehetőséget / jellel elválasztva egymástól. Ezeken kívül is létezhetnek jó megoldások. Ha találnál még helyes megoldást, ami itt nem szerepel és fontosnak tartod, írj kommentet!

Translate the sentences into English – Fordítsd a mondatokat angolra!

A rendőrség mindig segít. A rendőrség óvatos – The police always help. The police are careful. (A police többes számú szó az angolban! Ezért nem helps, hanem help, és nem is, hanem are áll itt.)
Ott volt a rendőrség? Nem – Were the police there? No, they weren’t.
Két hal és három birka van itt – There are two fish and three sheep here. (A fish és a sheep nem változik meg többes számban!)
Az Egyesült Államok szép – The United States is beautiful. (Bár a United States többes számúnak tűnik, egyes számú!)
Hollandia messze van – The Netherlands is far away. (A the Netherlands egyes számú!)
A matematika nehéz. A fizika érdekes. A politika fárasztó – Mathematics is difficult. Physics is interesting. Politics is tiring. (A tudományágak egyes számú szavak!)
Tegnap vettem egy papucsot – Yesterday I bought slippers. (A papucs, mivel egy pár van belőle, többes számú az angolban!)
Múlt héten vettem két nadrágot és három szemüveget – Last week I bought two pairs of trousers and three pairs of glasses. (A nadrág és a szemüveg, mivel két azonos összetevőből áll, többes számú. Ha több darabot akarunk belülük kifejezni, a pair of kifejezést kell használni.)
Ez az olló rossz – These scissors are bad. (Az olló többes számú szó, mert két azonos összetevőből áll.)
Jönnek az emberek. Jön a nép – People are coming. The people is coming. (A people többes számúként emberek, egyes számúként nép.)
A csapat boldog – The team are happy. (A csapat egyes tagjaira külön-külön gondolunk, ilyenkor a team szó többes számúnak számító gyűjtőnév.)
Ez a csapat nem híres – This team isn’t famous. (A csapatra, mint egy egységre gondolunk, ilyenkor egyes számú.)
Dolgozik most éppen a családod? Igen – Are your family working at the moment / (right) now? No, they aren’t. (Külön-Külön a család egyes tagjaira gondolunk, a family ilyenkor többes számú gyűjtőnév.)
Hol van a szemüvegem? Nem találom – Where are my spectacles / glasses? I cannot find them. (A szemüveg többes számú szó az angolban, az ige (are) többes számban áll mellette, és többes számú névmással (them) utalunk rá vissza.)
A kanyaró rossz – Measles is bad (A betegségek egyes számúak, még ha s-re is végződnek.)
A hírek szomorúak voltak – The news was sad (A hírek szó az angolban egyes számúnak számít!)
A torna a kedvenc sportom – Gymnastics is my favourite sport. (A gymnastics s-re végződik ugyan, mégis egyes számú szó!)
A rendőrségnek van öt hala és három szarvasa -The police have five fish and three deer. (A police többes számú, ezért nem has, hanem have áll utána. A hal és szarvas az angolban nem változik többes számban.)
Négy hal, hat szarvas és három birka van a nappaliban – There are four fish, six deer and three sheep in the living room. (Ezek az állatnevek az angolban nem változnak többes számban.)
Az én fiókomban egy olló van. A te fiókodban két olló van – In my drawer there are (some) / a pair of scissors. In your drawer there are two pairs of scissors. (Ha az ollóból több darabot akarunk kifejezni, a pairs of kerül eléje!)

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.