Az angol nyelvről. Egy kis országismeret, egyéb tudnivalók

Az angol nyelvről

Az angol nyelvről érdemes tudni, hogy az indoeurópai nyelvcsaládba (Indo-European languages) tartozik. Ezt ritkábban indogermán nyelvcsaládnak is nevezik. Mindkét elnevezés a nyelvterület egykori nyugati és keleti határára utal. Keleten valahol India környéke az, ahol még indoeurópai nyelveket beszéltek. A nyugati határa pedig Európa, illetve annak nyugati része, ahol többek között a germán nyelveket is beszélték. Ez a határ mára már megváltozott, hiszen napjainkban a világ szinte minden táján beszélnek indoeurópai nyelveket.

Az indoeurópai nyelvcsaládnak számos ága van, és az ide tartozó nyelvek többféleképpen is csoportosíthatók (pl. keleti és nyugati ág, kentum és szatem nyelvek). Az indoeurópai nyelvcsalád ágai és néhány fontosabb nyelvei:

Az indo-iráni nyelvek két csoportja az iráni (Iranian) nyelvek (pl. oszét, kurd, perzsa – Ossetian, Kurdish, Persian) és az indo-árja (Indo-Aryan) nyelvek (pl. szanszkrit, romani (cigány), hindi, bengáli – Sanskrit, Romani, Hindi, Bengali)

A balti-szláv (Balto-Slavic) nyelvek két csoportja a balti nyelvek (lett, litván – Latvian, Lithuanian) és szláv nyelvek (pl. orosz, lengyel, cseh, szlovák, szerb-horvát, szlovén, bolgár – Russian, Polish, Czech, Slovak, Serbo-Croatian, Slovene, Bulgarian)

újlatin / neolatin / román nyelvek (Romance languages) (az italikus vagy itáliai nyelvcsoporton belül), pl. olasz, spanyol, francia, portugál, román (Italian, Spanish, French, Portuguese, Romanian)

kelta nyelvek, pl. ír gael (ír nyelv), manx, skót gael (angolul: Irish, Manx, Scottish Gaelic); breton, korni (cornwalli), walesi (angolul: Breton, Cornish, Welsh)

hellenisztikus nyelvek, pl. görög (Greek)

Közelebbi rokonok nélküli nyelvek, pl. örmény (Armenian), albán (Albanian)

Mára kihalt ág az anatóliai nyelvek (Anatolian) és a tokhár nyelvek (Tocharian) csoportja.

Germán ág (Germanic languages), ahova az angol is tartozik

Az angol az indoeurópai nyelvcsalád germán ágába tartozik. A germán nyelvek három fő csoportja a keleti, északi és nyugati germán nyelvek. A keleti germán nyelvek már kihaltak, ide tartozott például a gót (Gothic), vandál (Vandalic) nyelv. A főbb északi germán nyelvek a svéd (Swedish), norvég (Norwegian), dán (Danish), izlandi (Icelandic), feröeri (Faroese). A nyugati germán nyelvek közé tartozik többek között a német (German), az angol (English) és a holland (Dutch), valamint számos kisebb nyelv is (például a német nyelvjárások, mint a bajor és holland nyelvjárások, mint a flamand). A nyugati germán nyelveket tovább lehet csoportosítani, a német és a holland a déli csoportba tartozik, az angol pedig az anglofríz (Anglo-Frisian) csoportba a nyugati germán nyelvek csoportján belül. Az anglofríz csoportba tartozik még a Scots nyelv (angolul is: Scots), mely igen közeli rokona az angolnak (az angol Skóciában beszélt változatának is tekintik), valamint a fríz (Frisian) nyelv, amely szintén nagyon közel áll az angolhoz. Értelemszerűen az angol a többi germán nyelvvel mutatja a legtöbb hasonlóságot, többek között a szókincs területén:

angol német holland svéd dán
water Wasser water vatten vand
fire Feuer vuur fyr / eld ild
two zwei twee två to
hundred hundert honderd hundra hundrede
winter Winter winter vinter vinter
summer Sommer zomer sommar sommer
world Welt wereld värld verden
(to) have haben hebben (att) ha (at) have

Az angol szókincs összetétele nagyrészt germán eredetű, de jelentős mennyiségben latin eredetű szavakat is tartalmaz. Ezek leginkább a Normann hódítás (1066) következtében kerültek a nyelvbe francia közvetítéssel.

Az angol nyelv az egyik leggyakrabban beszélt nyelv a világon. A 15. században még nem beszélték túl sokan, ma már azonban körülbelül 400 millióan beszélik anyanyelvként. A második nyelvként tanult nyelvek között a világon az első helyen áll. Hivatalos nyelv többek között a Brit-szigeteken (Egyesült Királyság és egész Írország), Észak-Amerikában (Egyesült Államok és Kanada), Ausztráliában, Indiában, Afrika egyes részein.

Langfocus videója a brit és amerikai angol különbségeiről.

o – o

Anglia, Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság?

Európa északnyugati részénél két, egymás szoros társaságában lévő szigetet találhatunk. Ezek a Brit-szigetek (British Isles). A nyugatabbra lévő, kisebb sziget az Ír-sziget (Ireland, azaz Írország), a másik a Brit-sziget (Great Britain, rövidítve GB, magyarul is nevezik Nagy-Britanniának). Ezen a kettőn kívül még több, mint ezer kisebb sziget tartozik a Brit-szigetek közé, például a Man sziget (Isle of Man), Hebridák (Hebrides).

angol nyelvről 1 British Isles Brit-szigetek

A Brit-szigetek: Írország és Nagy-Britannia

A Brit-szigetek legnagyobb szigete tehát Nagy-Britannia (Great Britain), ez a sziget van közelebb az európai kontinenshez. Ezen a szigeten három ország is található, északon Skócia (Scotland), nyugaton Wales, míg a legnagyobb részt Anglia (England) foglalja el. Nagy-Britannia tehát nem azonos Angliával, hanem Anglia egy része Nagy-Britanniának!
Az Egyesült Királyság (United Kingdom, rövidítve UK) nem azonos sem Angliával, sem Nagy-Britanniával! Magába foglalja a teljes Brit-szigetet (Anglia, Skócia és Wales), ezen kívül még Észak-Írországot (Northern Ireland) is. Teljes neve United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

angol nyelvről 2 Great Britain

Az Egyesült Királyság – The United Kingdom, The UK

Lásd még a geology.com oldalán.

Egy kis földrajz

Angliát Franciaországtól a La Manche csatorna választja el. A csatorna alatt a két országot egy vasúti alagút köti össze, a Csatorna-alagút (Channel Tunnel), másik nevén Csalagút (Chunnel). A tenger alatti része kb. 40 km hosszú, így a világ leghosszabb tenger alatti alagútja.

Anglia fontosabb folyói: Severn (River Severn) és Temze (River Thames)

Anglia közigazgatásilag 48 ceremoniális megyére (Ceremonial Counties) osztható, ezek közül néhány: Berkshire, Cumbria, Greater Manchester, Oxfordshire, Surrey, West Sussex, West Midlands, Worcestershire.

Anglia néhány fontosabb városa: Newcastle, Leeds, York, Liverpool, Manchester, Leicester, Nottingham, Birmingham, Norwich, Greenwich, Oxford, Cambridge, Bristol, Reading, Brighton, Plymouth.

London néhány nevezetessége:

Buckingham-palota (Buckingham Palace)
Westminster-palota (Westminster Palace / Houses of Parliament), az Egyesült Királyság parlamentjének épülete; House of Commons, House of Lords)
Tower (Elizabeth Tower, a Westminster-palota része)
Big Ben (a toronyóra harangja)
Tower Bridge
London Eye (óriáskerék)
Trafalgar Square
Heathrow repülőtere (London Heathrow Airport)
Szent Pál-székesegyház (St Paul’s Cathedral)
British Museum
National Gallery (brit Nemzeti Képtár a Trafalgar téren)
Piccadilly Circus (útkereszteződés, híres tér)
Madame Tussaud panoptikuma (Madame Tussauds, Wax Museum)

Westminster Palace angol nyelvről

Westminster Palace, the Tower (Big Ben) and Westminster Bridge

Trafalgar Square angol nyelvről

Tower Bridge London angol nyelvről

Tower Bridge

London Eye angol nyelvről

the London Eye or the Millennium Wheel

A képek forrása: pixabay.com

Egyéb nevezetesség Angliában: Stonehenge; a windsori kastély (Windsor Castle)

Az Egyesült Királyság zászlajának beceneve: Union Jack. Kék alapon három kereszt van rajta, egy fehér, X alakú, ezen van rajta egy piros X alakú, valamint egy piros + alakú. (Utóbbi háttere is fehér, de ez nem számít külön keresztnek.) A vízszintes és függőleges piros vonalakból álló ( + jel alakú) kereszt Anglia védőszentjét (patron saint of England), Szent Györgyöt (St George) szimbolizálja. A piros ferde ( X alakú) kereszt Szent Patrik (St Patrick), Írország védőszentjének a keresztje. Skócia védőszentjének, Szent Andrásnak (St Andrew) a keresztje a ferde, fehér kereszt, Szent Patrik keresztjének a hátterében.

union jack angol nyelvről

– – –

Egyesült Államok vagy Amerika?

Az Egyesült Államok (hosszabb nevén: Amerikai Egyesült Államok – United States of America) Észak-Amerika Kanadától nagyrészt délre fekvő területe. Sokszor félrevezetően ezt is Amerikának nevezik, vagy Amerikával azonosítják.

50 tagállamból áll, ezek közül néhány: Washington (nem tévesztendő össze Washington várossal!), Utah, Arizona, California, Colorado, Texas, Wisconsin, Kentucky, Pennsylvania.

Néhány nevezetesség:

Szabadságszobor (Statue of Liberty, New York City)
Fehér Ház (White House) Washingtonban, az elnök munkahelye
Empire State Building (New York City, Manhattan)
Times Square (New York City, Manhattan)
Golden Gate Bridge
Niagara-vízesés (Niagara Falls)
Nemzeti parkok, például Yellowstone

Főváros: Washington City

White House

White House – A Fehér Ház, Washington

Szabadságszobor

Szabadságszobor (Statue of Liberty), New York City

A képek forrása: pixabay.com

 

Ausztrália

Fontosabb városai:

Fővárosa: Canberra
Legnagyobb városa: Sydney (New South Wales szövetségi állam fővárosa)
Melbourne (Victoria szövetségi állam fővárosa)

Néhány nevezetesség Ausztráliában:

Operaház Sydney-ben (Sydney Opera House)
Sydney Harbour Bridge
Whitsunday-szigetek (Whitsunday Islands)
Blue Mountains National Park
A Nagy Korallzátony (Great Barrier Reef)

Sydney Opera house

A sydney-i Operaház jellegzetes épülete bal oldalon. A kép forrása: pixabay.com

2 komment:

 1. szeptember 23, 2020

  El Mexicano Válasz

  Érdekes cikk, jó sok mindent összefoglal. Viszont a brit és az amerikai angol közötti különbségnél én inkább az egyes hangok jellegzetesen eltérő kiejtését emelném ki, pl. [ɔ] helyett [a] az olyan szavakban, mint a “not”, hosszúsági különbségek stb. A csak eltérő helyesírás igazából nem nyelvjárási eltérés.

  • szeptember 24, 2020

   Bodnár Tamás, webnyelv Válasz

   Igazából majd később írnék egy külön cikket a brit és amerikai angol különbségeiről, amiben benne lenne minden, ami csak lehet. Ezért próbáltam itt csak néhány dologról említés szintjén írni.
   Valójában Anglia és az Egyesült Államok városairól is külön cikkeket lehetne írni, de hát mindent nem lehet. 😀 Viszont jó, ha a nyelvtanuló vagy nyelvvizsgázó tényleg tud pár dolgot azért az országokról. Nyelvvizsgán elő is jöhet akár a téma és kellemetlen lehet, ha pl. nem tud valaki semmit Londonról, vagy hogy hol van Anglia.

Kérdésed, észrevételed van?
Írj kommentet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.