blog

Webnyelv blog

avagy: Mi történik a háttérben? Ez a blog bemutatja, hogyan bővítjük, szerkesztjük a Webnyelvet.

webnyelv blog

-

A legújabb bejegyzések

A dátum kifejezése a hollandban

Új német témakör: Freizeit (Szabadidő)

Földrajz és nyelvészet - Országok elnevezései: Németország és Hollandia

A dátum kifejezése a franciában

A dátum kifejezése az olaszban

A dátum kifejezése a németben

A dátum kifejezése a spanyolban

Frutas y verduras - Új spanyol témakör: Gyümölcsök és zöldségek

Román jelen idő (kijelentő mód)

Régebben felkerült bejegyzések listája hónapokra bontva itt tekinthető meg.

-

Blog

Évente néhány alkalommal beszámolunk részletesen a Webnyelv bővítéséről.

-

Az időjárás amúgy is téma mostanában, így hát januárt az időjárással kapcsolatos kifejezések összegyűjtésével kezdtem, mégpedig ezúttal spanyol nyelvhez. Az emberi test részeiről is került fel spanyol szógyűjtemény. A román nyelvvel sem álltam le, a jelen időt összefoglaltam. A hónap legutolsó harci műveleteként pedig a gyümölcsökről és zöldségekről szóló szógyűjteményt készítettem el spanyolból.

Február első bejegyzése is elkészült: A dátum kifejezése a spanyolban. A második bejegyzés témája is ugyanez: A dátum kifejezése a németben. A harmadiké úgyszintén: A dátum kifejezése az olaszban. A változatosság kedvéért február utolsó bejegyzése: A dátum kifejezése a franciában.

Márciusban egy új témába fogtunk bele: földrajz és nyelvészet. Ezen belül Németország és Hollandia elnevezéseiről írtunk. A német témakörök bővültek, az új témánk a szabadidő, azaz Freizeit. Ezután visszakanyarodtunk a dátumhoz, és a hollandul tanulók számára is írtunk erről a témáról.

-.....

2023-2024. tél

Sokan talán úgy emlékeznek erre a télre, hogy hó is esett, amely kivételesen csúszós utakat eredményezett, és meglepő módon a fizika törvényei a hóra nézve sem vonultak szabadságra, amire bizony senki sem számított. Az én telem egyik jellegzetessége viszont, hogy elkezdtem foglalkozni a román nyelvvel, de a spanyolt sem tettem félre. A dátum kifejezésmódjaival is foglalkoztam spanyol, német, francia, olasz nyelven.
A menürendszer apró bővítéséről is beszámolhatok.

Tovább

2023 nyara, második felvonás

Ez egy termékeny időszak volt. Az olasz, francia és a spanyol nyelvvel is foglalkoztam, többek között szóbeli témakörökhöz kerültek fel tanulást segítő anyagok. A német nyelvről sem feledkeztem meg. Latinoloquus is megkeresett, ő egy latinos és egy németes témával örvendeztetett meg bennünket.

Tovább

2023 tavasza, 2. rész

Olyan sokat írtam a korábban felkerült tavaszi bejegyzésekről, hogy egy újabb beszámolót kezdtem. Így nem lett talán annyira vészesen terjedelmes. Nyelvtanulással kapcsolatos élményeimről is írtam az utóbbi időben. El Mexicano is posztolt az oldalra. Ezen kívül egy spanyolos és két angol témakörös bejegyzés is került fel.

Tovább

2022. tavasz

2022 tavaszán a francia és a spanyol igeidőkkel voltam leginkább elfoglalva. Az összes hiányzó francia igeidőről készültek bejegyzések, és a feltételes mód is sorra került. A spanyol igeidők terén még várat magára ez-az, de így is sikerült valamit behozni a lemaradásból.

Tovább

2021 nyara

Most néhány elméleti kérdéssel foglalkoztam (angolosok és németesek tipikus hibái, illetve mennyire lehet nehéz több idegen nyelvet is megtanulni). Ezen kívül a lengyel nyelv számai kerültek elő, valamint a francia nyelv kezdett jobban foglalkoztatni.

Tovább

2020 ősze, első rész (szeptember, október)

Brit-szigetek, szláv nyelvek, szenvedő szerkezet, mindez egy kis átmeneti problémával fűszerezve – tömören így tudnám összefoglalni ezt az időszakot. Ugyanis egy kis angol országismeret és ír nyelvi bevezető, cseh és orosz jelen idő, élő és holt nyelvek szenvedő szerkezetének mélyreható kivesézése került terítékre. Közben pedig az oldal pár napig nem működött megfelelően.

Tovább

2020 nyara

2020 nyara alatt is foglalkoztam a nyelvekkel, megismerkedtem új dolgokkal, például a finn fokváltakozással, és felidéztem a spanyol felszólító módot. Utóbbira csak a hangsúlytalan névmási alakok miatt volt szükség, hogy hova is kerülnek, valamint milyen alakhoz is járulnak.

Tovább

2020 tavasza

Az emberiség történelmében 2020 tavasza rendkívüli időszak volt. A nyelvtanulás szempontjából minket ez annyiban érint, hogy egy idegen eredetű főnév, a coronavirus felkapott szó lett a nyelvekben. De nem csak ez a szó. Ettől természetesen még az oldal tovább bővült vírusmentes tartalommal. Az időszak ellenére sem kell attól tartani, hogy vírusos tartalomba botlik az Olvasó az oldalon!

Tovább

2019-2020. tél

Ismét eltelt egy nyár, eltelt egy tél – ahogy azt már jól megszoktuk. Mégsem nevezhető szokásosnak a Webnyelv bővítése, mindig adódnak új, érdekes témák. Az oldalon található posztok száma szépen gyarapszik, elérte már a 400-at is!

Tovább

2019. ősz

Ez az esős időszak a török időjárás szempontjából is érdekes. No, nem azért, mert Törökországban is ilyen az idő, hanem mert került fel egy poszt a török időjárás szavairól – és sok másról is. Így az angol, német, francia nyelvvel is foglalkoztam.

Tovább

2019. nyár

2019 nyarán a pihenés mellett szokás szerint foglalkoztam egyik főbb érdeklődési körömmel, a nyelvekkel is. Leginkább a svéd nyelv szabályai foglalkoztatnak mostanában, de a többi nyelv sem hagy hidegen, még a nyári melegben sem.

Tovább

2019. tavasz

Néhány angolos bejegyzés szépítésével is el voltam kicsit foglalva. A visszafele olvasva is értelmes mondatok témája is már évek óta érett, most lett kész róla a bejegyzés. A német esetekről is már érett vagy fél éve egy bejegyzés. A lovári nyelv viszont most jött szembe.

Tovább

2018. ősz – Új tárhelyen a Webnyelv!

A Webnyelv sokáig volt egy kisebb forgalomhoz beállított tárhelyen. Mivel egyre többen látogatják az oldalt, ideje volt már új, nagyobb kapacitású tárhelyre költözni. Kinél is van ez az új tárhely? Erről a kis részletkérdésről írok itt bővebben.
Néhány új bejegyzés is került az oldalra, ezekről is esik szó. Most is tanultam valamit, mégpedig a török létigével kapcsolatban.

Tovább

2018. tavasz

2018. tavaszán sem tétlenkedtem. Az angol főnevekről szóló rész kibővítésével voltam elfoglalva leginkább. De a francia imparfait és néhány nyelvben az igeidők egyeztetése sem hagyott nyugodni.

Tovább
Az oldal tetejére!
Webnyelv